Nismo ni svjesni kakvog igrača imamo: Džeko ušao u historiju evropskog reprezentativnog fudbala
Novi podvig fenomenalnog Edina Džeke koji je zaslužio kip u centru Sarajeva

U društvu Ronalda, Puškaša, Ibrahimovića...

Nismo ni svjesni kakvog igrača imamo: Džeko ušao u historiju evropskog reprezentativnog fudbala

Edin Džeko je sinoć na Grbavici postigao svoj 54. i 55. gol u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine, čiji je ubjedljivo najbolji strijelac u historiji.

Za napadača Džekinog kalibra se brojka od 55 golova možda čini normalnom, ali kada čovjek malo stane i razmisli - tek onda shvati kakav je to zapravo podvig.

Edin Džeko je za reprezentaciju BiH odigrao "samo" 97 utakmica i uspio je zabiti 55 golova. Naprimjer, ima bolji učinak od Lea Messija za Argentinu, koji je postigao 65 golova na 128 utakmica.

Zahvaljujući novim golovima, Džeko je ušao u TOP 10 najboljih evropskih strijelaca svih vremena, te se izjednačio sa Robertom Lewandowskim i Janom Kollerom koji su zabili također po 55 golova za Poljsku i Češku.

Džeko i Lewandowski su, uz Cristiana Ronalda koji je na vrhu liste, jedini aktivni fudbaleri koji i dalje nastupaju za svoje reprezentacije, pa je vrlo vjerovatno da će naš Dijamant do kraja reprezentativne karijere dodatno napredovati na ovoj listi i samo se učvrstiti među fudbalskim velikanima ne današnjice, već svih vremena.

U kakvom je društvu Edin Džeko najbolje pokazuje poredak prve desetorice... Ne zna se ko je veća legenda.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

TOP 10 najboljih strijelaca evropskih reprezentacija svih vremena:

85 - Cristiano Ronaldo (Portugal)
84 - Ferenc Puskas (Mađarska/Španija)
75 - Sandor Kocsis (Mađarska)
71 - Miroslav Klose (Njemačka)
68 - Gerd Müller (Njemačka), Robbie Keane (Irska)
62 - Zlatan Ibrahimović (Švedska)
59 - Imre Schlosser (Mađarska), David Villa (Španija)
55 - Edin Džeko (BiH), Robert Lewandowski (Poljska), Jan Koller (Češka)

Top Komentari

MirzaBarucic
Crk'o da Bog da ko nesto lose kaze o nasem DIJAMANTU! Stvarno je igracina svjetske klase. Ziv nam bio BABUKA i ako Bog da jos minimalno 6 godina da te gledamo u svetom dresu bh. reprezentacije. VOLIM TE BIH!
48 6
Edy
kad vidim sve ove legende onda mi je sve jasno svaka cast Dijamante
19 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi