"Niste ista osoba od onog dana kada nekog ubijete, ali nogomet me spasio"

Bivši golman Liverpoola za BBC

"Niste ista osoba od onog dana kada nekog ubijete, ali nogomet me spasio"

Edmir Škorić

Sedamdesetih godina prošlog vijeka je ratovao, priznaje da je ubio čovjeka, ali spas je vidio u - nogometu.

Bruce Grobbelaar je bivši golman Liverpoola i služio je u vojsci tokom građanskog rata u Rodeziji (danas teritorija Zimambvea). Bivši golman brojnih engleskih klubova, a proslavio se među stativama gola Liverpoola, morao je da učestvuje u ratu.

Kaže kako je gledao kako mu prijatelji umiru, ali i sam je bio dio krvavih dana i bio je primoran da ubija.

"Niste ista osoba kada to učinite. Morate onda da živite s tim posljedicama do kraja života", priča 60-godišnjak za BBC.

"Sjećanja su se smanjila, ali postoje trenuci kada sam s prijateljima u Africi i onda krene ta priča. Ne znam, nekada ne možete to skroz da ignorišete. Poslije tih događaja sam znao da se budim u pola noći sav mokar i to je trajalo mjesecima", ispričao je nekadašnji golman Zimbabvea.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Po završetku svog vojničkog roka, Grobbelaar je otišao u Kanadu da igra za Vancouver Whitecaps u nadi da će ostaviti svoju prošlost iza sebe. Kasnije ga put odvodi u Engesku, a na Anfieldu je proveo 13 godina i osvojio šest naslova prvaka Engleske, tri FA kupa, tri Liga kupa i Kup Evrope 1984. godine.

"Tokom svih tih godina godina, ja sam sretan što nisam u potpunosti pao u depresiju. Mislim da je nogomet bio moj spas", tvrdi Grobbelaar.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi