Velike promjene u vrhu evropskog fudbala: "Lige petice" dobile novog člana
FOTO: EPA

Pad za Francuze i Portugalce

Velike promjene u vrhu evropskog fudbala: "Lige petice" dobile novog člana

Haris Zilić

Evropski klupski fudbal dobio je novi poredak. To se odnosi na najjače lige Evrope, tako da smo dobili novog člana popularne "Lige petice", pet najjačih evropskih liga.

U Ligama petice bili su engleski Premiership, italijanska Seria A, španska La Liga, njemačka Bundesliga i francuska Ligue 1.

Novi poredak UEFA-e nakon pet sezona, izbacio je francusku Ligue 1 iz pet najjačih liga Evrope, a tamo je malo iznenađenje.

Po prvi put u historiji holandska Eredivisie je među pet najjačih fudbalskih liga na Starom konitnentu.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Eredivisie je u historiji najbolji plasman imala na osmoj poziciji, a sada su skočili za čak tri mjesta. Na ruku su im išle sankcije ruskim klubovima, a ruska Premier liga je bila sedmoplasirana po koeficijentu UEFA-e.

Sjajnim nastupima u Evropi posljednjih sezona, Eredivisie je prestigla portugalsku Premier ligu i Francusku Ligue 1, a posebno se to odnosi na dvije posljednje sezone. Podsjetimo Feyenoord je prije dvije sezone igrao finale Konferencijske lige, a AZ Alkmaar je prošle sezone igrao polufinale Konferencijske lige i pojedinim državama je treće UEFA-ino takmičenje lagano donijelo pozitivne stvari.

Tako je francuska Ligue 1 pala na šesto mjesto, dok je portugalska Primera također pala za jedno mjesto i sada je sedma liga Evrope. U TOP 10 su još belgijska Jupiler liga, škotski Prmiership i austrijska Bundesliga.

Najbolje plasirana liga iz regije je Super liga Srije na 13. poziciji, dok je hrvatski HNL na novoj listi na 21. poziciji.

Što se tiče Premijer lige Bosne i Hercegovine, naša liga je na 40. mjestu u konkurenciji 55 evropskih fudbalskih prvenstava.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Gledajući samo koeficijente klubova u posljednjoj sezoni, Belgija je skočila na peto mjesto, a u TOP 10 su se smjestili Švicarska i Turska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi