Magičan gol Mbappea na Johan Crujiff Areni: Francuska i Belgija osigurale odlazak na Euro

Kvalifikacije za Euro 2024.

Magičan gol Mbappea na Johan Crujiff Areni: Francuska i Belgija osigurale odlazak na Euro

Edmir Škorić

Neke reprezentacije večeras su osigurale plasman na Evropsko prvenstvo koje se u ljeto 2024. godine igra u Njemačkoj, a to su Portugal, Francuska i Belgija.

Portugal je slavio nad Slovačkom i osigurao prvo mjesto u našoj grupi, dok je Francuska u Amsterdamu na stadionu Ajaxa slavila sa 2:1 protiv nizozemske reprezentacije u derbiju večeri, te se tako već sada plasirala na EP.

Kylian Mbappe je u dresu PSG-a vezao četiri meča bez gola, upao je u krizu, no večeras šou talentovanog Francuza. Dao je gol za 1:0 u 7. minuti, a u 53. zabio spektakularan gol na dodavanje Rabiota. Hartman je u 83. minuti vratio nadu Nizozemcima, ali je ostalo 2:1.

[twitter]https://twitter.com/centregoals/status/1712921203738820610[/twitter]

Francuska ima maksimalnih 18 bodova u grupi B, a ovaj rezultat sasvim sigurno odgovara Grčkoj, koja je sa 2:0 slavila u gostima kod Republike Irske, pa sada ima 12 bodova, tri više od Nizozemaca, uz istina i utakmicu više.

I Belgija je riješila pitanje plasmsana na EP nakon pobjede u Beču protiv Austrije sa 3:2. Belgijanci sada imaju 16 bodova i u posljednja dva kola ući će potpuno rasterećeno, dok će Austrija pokušati da ostane na drugom mjestu. Trenutno ima 13 bodova, sedam više od Švedske, ali i utakmicu više.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Što se tiče same utakmice, Lukebakio je bio dvostruki strijelac, jednom i Lukaku, dok su Laimer i Sabitzer smanjili na 3:2. Imali su Austrijanci igrača više jer je Onana isključen u 78. minuti, pokušali su doći do potpunog povratka, ali neuspješno.

U našoj grupi, BiH je pobijedila Lihtenštajn u Vadzu sa 2:0, s tim da je utakmica prekidana zbog ubacivanja baklji u teren od strane bh. navijača. Portugal je dakle sa 3:2 slavio nad Slovacima u 200. nastupu dvostrukog strijelca Cristiana Ronalda, dok je Island odigrao 1:1 sa Luksemburgom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti