Nije sve tako crno u nižim ligama: NK Jablanica Barice je primjer šta je istinska ljubav prema klubu
Stadion NK Jablanica Barice / Živinice

Počeo projekat postavljanja reflektora

Nije sve tako crno u nižim ligama: NK Jablanica Barice je primjer šta je istinska ljubav prema klubu

Midhat Šljivak

I dok svakodnevno možemo gledati i čitati o istinskim bizarnostima u nižim fudbalskim ligama u Bosni i Hercegovini jedan tim se trudi da maksimalno bude drugačiji od svih. NK Jablanica iz mjesta Barice kod Živinica pravi je primjer da nije sve tako crno u nižim rangovima i projekti koje pripremaju u ovom klubu zaista su impresivni.

Tako će uskoro NK Jablanica dobiti reflektore na stadionu Barice. Realizacija ovog sjajnog projekta je već započela, a o tome je za SportSport govorio član Upravnog odbora kluba Meris Mešanović.

"Sam projekat smo pokrenuli mi iz Upravnog odbora kluba s obzirom na to da u ljetnom periodu vladaju visoke temperature, te da je teško organizovati bilo kakve aktivnosti što se treninga tiče. Zbog toga smo se odlučili na ovaj korak", navodi Mešanović.

Pomoći, očekivano, od nadležnih struktura u gradu Živinice nema. Marljivo rukovodstvo, ali i igrači, finansiraju sve iz svog džepa.

"Projekat isključivo finansiramo iz svojih sredstava uz najveću podršku Nermina Zoletića, te nekoliko volontera koji su aktivni na svim radnim akcijama u našoj maloj zajednici".

Oglasi

"Kako se radi o malom mjestu, mali broj stanovnika, neku značajniju pomoć od ostalih i nemamo. Isto tako i od ostalih privrednika sa našeg područja podrška je veoma loša. Od grada do sada nije izdvojena ni 1 KM vezano za infrastrukturne radove na našem stadionu."

Mašine već postavljaju reflektore na stadionu u Baricama

"Projekat košta oko 30.000 KM, što je za naš mali kolektiv veoma velika svota. Za razliku od ostalih klubova koji imaju podršku grada i koji ovakav jedan projekat završe za dva mjeseca, mi nažalost nismo u tim opcijama i zato idemo sporije od ostalih. Sam stadion ima ubjedljivo najbolji geografski položaj od svih stadiona na našoj opštini, te će po završetku ovog projekta dobiti sasvim jednu novu dimenziju", ističe Mešanović.

NK Jablanica, kao što smo već naveli, član je Druge lige TK. Stadion u Baricama važi za mjesto gdje gosti uvijek imaju doček kakav se ne viđa često. Mešanović navodi da je plan kluba da uskoro započnu s radom i omladinske kategorije, te nastavak gradnje i uređivanja stadiona.

"Trenutno imamo aktivnu samo seniorsku ekipu, koja se okuplja dva puta sedmično (kroz treninge) i jednom za vikend (utakmica). Možemo se pohvaliti da smo jedna od najkulturnijih ekipa u svim ligama u okviru naših liga, te da za nas imaju samo riječi hvale, što od ekipa koje gostuju kod nas, tako i službena lica koja nam dijele pravdu."

U narednom periodu planiramo da pokrenemo i školu fudbala, da omasovimo članstvo u našem klubu. Također, po završetku ovog projekta sa rasvjetom planiramo uređenje svlačionica i službenih prostorija".

Oglasi

Iako se radi punom parom na šminkanju stadiona u NK Jablanica za sada ne razmišljaju o prelasku u viši rang takmičenja.

"Što se same seniorske ekipe tiče, nemamo ambicije za viši rang, već je fokus na infrastrukturi. Moram napomenuti da je rad u našem klubu isključivo volonterski, te da su sami igrači uključeni u održavanje i pripremanje terena za treninge i utakmice", rekao je Mešanović.

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga TK:

Definitivno je NK Jablanica primjer za apsolutno sve u Tuzlanskom kantonu, a i šire, te je dokaz da se sve može napraviti kada su u fudbalu ljudi koji istinski vole ovaj sport i koji znaju nešto o njemu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi