Ko će igrati doigravanje za Prvu ligu FBiH: Tri kluba imaju jasan plan, četvrti se još uvijek traži
U NK Travnik vjeruju da je vrijeme za povratak u prvoligaško društvo

Biće veoma uzbudljivo, a pravila su jasna

Ko će igrati doigravanje za Prvu ligu FBiH: Tri kluba imaju jasan plan, četvrti se još uvijek traži

S. Mlaćo

Ko će naredne sezone igrati Prvu ligu FBiH? Bitka za opstanak tek kreće, a situacija je naravno veoma komplikovana.

Sve zavisi i od toga ko će napustiti Premijer ligu naše zemlje, ali i ko će od klubova iz trećeg ranga kroz doigravanje doći do višeg ranga.

Kako je već poznato, četiri prvaka četiri Druge lige (Sjever, Jug, Zapad, Centar) igraju doigravanje. Ranije se dešavalo da to uopšte i ne budu prvaci, već timovi koji ispunjavaju uslove za viši rang, pa se desi da u doigravanje dođu i timovi plasirani na sredini tabele.

NS FBiH zatim je odlučio pooštriti kriterije i koliko toliko izbjeći pravi cirkus. Tako je poznato da ukoliko prvoplasirani tim ne bude ispunjavao uslove za viši rang, to može naredni tim iz tog takmičenja, ali do petog mjesta.

Tako postoji mogućnost da jedna od navedene četiri grupe i ne bude imala svog predstavnika u doigravanju. Savez je to uoči prvenstva jasno objasnio, pa se podsjetimo još jednom.

Na prijedlog Komisije za takmičenje NS FBiH, Izvršni odbor NS FBiH donio je u interesu regularnosti i razvoja takmičenja odluku o izmjeni i dopuni članova propozicija takmičenja Prve i Druge lige Federacije BiH, a koji se odnose na ostvarivanje plasmana u kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu Federacije BiH.

Oglasi

S tim u vezi, ukoliko prvoplasirani klub Druge lige FBiH ne ispunjava uvjete za ulazak u viši rang, odnosno ukoliko ne dobije licencu za učešće u Prvoj ligi Federacije BiH, plasman u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH može ostvariti i sljedeći klub prema plasmanu iz Druge lige Federacije BiH, zaključno sa osvojenim petim mjestom, a koji je dobio licencu za igranje u Prvoj ligi FBiH.

Ekipa Ljubuškog - Da li će ovaj hercegovački grad dobiti prvoligaša?                                                                                                                                                  

U slučaju da u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH plasman ostvare tri kluba doigravanje će igrati prvi naredni klub Prve lige FBiH prema plasmanu.

Ukoliko plasman u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH ostvare dva kluba iz četiri grupe Druge lige FBiH i dobiju licencu za učešće u natjecanju Prve lige FBiH, doigravanje se neće igrati već će plasman u Prvu ligu FBiH ostvariti oba kluba;

Ukoliko se u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH plasiraju dva prvoplasirana kluba i dva kluba plasirana od drugog do petog mjesta Druge lige FBiH, u tom slučaju se međusobno ne mogu sastati dva prvoplasirana kluba".

Ko trenutno ispunjava uslove?

Sigurno se svi pitaju kakva je trenutna situacija i ko bi prema trenutnom stanju igrao doigravanje. Krenimo redom.

Oglasi

Prvak Druge lige Centar je FK Famos i ovaj tim ima ambicije za viši rang. Na mjesto glavnog trenera imenovan je nedavno iskusni Almir Memić, uz jako kvalitetnu i ambicioznu Upravu.

Famos trenutno ima osam bodova prednosti nad Natronom iz Maglaja i sve u svojim rukama. U grupi Zapad jesenji prvak je nekadašnji premijerligaš NK Travnik.

Čini se i da su Veziri sigurni, imaju devet bodova prednosti nad Bratstvom iz Bosanske Krupe i za mnoge najkvalitetniju ekipu, te jasne ambicije da se vrati u popularnu bh. Cvajtu.

Na Jugu je jesenji prvak NK Ljubuški, koji ima isto bodova kao FK Klis. U Ljubuškom ne kriju ambicije da izbore plasman u Prvu ligu FBiH, te su mnogo uradili i na uređenju infrastrukture. Naravno, sve će odlučiti drugi dio sezone.

Zanimljiva situacija je u grupi Sjever. Skoro većina timova nema sve selekcije u Omladinskom pogonu kako bi ispunili pravila Saveza, što im skraćuje i same ambicije.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Dinamo iz Donje Mahale je jesenji prvak, drugi je Svatovac, a treba Orahovica, no ovi timovi ne mogu po pravilima Saveza u viši rang. To može tek Radnički iz Lukavca, ali on je na devetom mjestu i veliko je pitanje da li bi u Lukavcu opet probali izboriti viši rang.

Ukoliko Radnički ne bude među pet timova i ne pokaže ambicije, ova grupa bi mogla ostati i bez svog predstavnika, pa bi mjesto dobio tim iz Prve lige FBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi