Zbog dešavanja s meča Real - City uveliko se razmatra još jedna revolucija u nogometu

Sudija Clattenburg nagovijestio promjene

Zbog dešavanja s meča Real - City uveliko se razmatra još jedna revolucija u nogometu

Edmir Škorić

Engleski sudija Mark Clattenburg smatra da bi utakmice trebalo da traju po 60 minuta.

Nogomet je godinama unazad doživio mnoge revolucije, no sprema li nam se još jedna, možda i najveća? Za nas nogometne fanatike, koji obožavamo da gledamo utakmice, 90 minuta ponekad je malo, a zamislite tek da se 'skrati' na 60 minuta?!

Upravo je to ideja koju je iznio Clattenburg, koji kaže da bi se trebalo zaustavljati vrijeme kada se igra zaustavi, kao u košarci ili rukometu.

Ovaj 47-godišnjak, koji je vodio niz velikih događaja u svojoj karijeri, uključujući finale Lige prvaka 2016. i finale Eura 2016., smatra da je ovo nešto o čemu treba dobro razmišljati i što bi trebalo da se uvede u dogledno vrijeme.

U svojoj redovnoj kolumni za Daily Mail, Clattenburg spominje kontroverzne situacije gubljenja vremena na Bernabeuu u utorak navečer tokom dramatične pobjede Real Madrida nad Manchester Cityjem u polufinalu Lige prvaka.

[twitter]https://twitter.com/MasonCTID/status/1521980856193146882[/twitter]

Oglasi

Mnogi su istaknuli da je trebalo biti više od tri minute dodanog vremena, ali je najbolji italijanski sudija Daniele Orsato odsvirao kraj 10 sekundi prije kraja vremena.

Clattenburg smatra da postoji način da zaustavi ove ludorije koje gube vrijeme.

"Mislim da postoji rješenje za sve ovo, a to su 60-minutne utakmice sa zaustvljanjem sata", a to je ideja koju trenutno razmatraju Pierluigi Collina, FIFA i IFAB", kaže engleski sudija.

"To radi u košarci, a moglo bi i u nogometu. Sat će biti pauziran kada lopta izađe iz igre, na primjer, ili postoji povreda koja uzrokuje kašnjenje, ili sudija daje žuti karton, pa zbog toga se čeka da se nastavi meč".

"Tako bi svaka utakmica trajala jednako dugo i riješili bismo se ove kontroverze", tvrdi Clattenburg, koji je kazao da je u toku ove sezone u engleskoj Premier ligi prosječno vrijeme lopte u igri bilo 55 minuta i tri sekunde.

"Najkraći je bio West Ham protiv Brentforda - 41 minuta i 33 sekunde - dok je najduži bio Manchester City protiv Burnleya - kada se aktivno igralo 65 minuta i 42 sekunde", objasnio je Clattenburg.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Barem bismo gledati sat kvalitetnog nogometa na terenu", zaključuje Englez.

Kako je spomenuto u njegovoj kolumni, bivši slavni i bez dileme najbolji sudija Pierluigi Collina, koji je dio odbora Međunarodnog nogometnog saveza, koji nadzire pravila u nogometu, ranije je raspravljao o ovoj temi.

Top Komentari

Mele
Na guzove se Real provukao, ovo je sramota za fudbal, za pubiku.. Ne pobijedi uvijek bolji tim, to je to...Pep 7 polufinala i jedno finale Lige prvaka gubi...Prokleo ga onaj mrki, hebem ga u dupe .Izgubio pare, pa sam ljut, ha ha...
3 13
Goran86
Ovaj zasro sve moguce pa sad on nesto da kaze.... Kod njega su tekme znale trajati 60 min, 30 min razg. sa igracima
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi