O njemu bruji fudbalska Evropa: Ko je ustvari Kryzstof Piatek?

Od četvrte poljske lige do prvog strijelca Italije

O njemu bruji fudbalska Evropa: Ko je ustvari Kryzstof Piatek?

Osmog jula ove godine Genoa je objavila da je u svoje redove dovela Kryzstofa Piateka, nekakvog poljskog fudbalera čije se ime i prezime na poljskom jeziku izgovara Kšištof Pjontek.

Kakav crni Kšištof, ko je on, sve su se šakom po čelu, kao bekani udarali navijači ovoga kluba za koji igra i naš Ervin Zukanović.

Kada se Zukanović pomolio tokom prethodne na okupljanju reprezentacije pitanje za njega je bilo "dobro kakvi ste gore". Stoper/bek potvrdio je da bi mogla ekipa biti efikasnija nego prošle sezone kada se patila u napadu.

Kryzstof je bio već zabio nekoliko golova i počeo je na sebe usmjeravati svjetla pozornice. Piatek je došao iz Cracovie poljske za četiri miliona eura, a već danas taj se transfer može smatrati jednim od genijalnijih u novoj historiji Genoe.

Ne samo što svojim vrhunskim izvedbama pomaže ekipi koja se nalazi u sredini tabele, već njegovu senzacionalnu formu prate pomno i velikani od kojih će sigurno jedan kada za to dođe vrtijeme morati platiti Genoi mnogo više od ta četiri miliona.

Njegovi nastupi također su nagrađeni i prvim pozivima za reprezentaciju. Nije mu trebalo dugo da postigne prvjenac, to je uradio već u drugom susretu protiv Portugala.

Sve su ovo zapanjujuće činjenice za nekoga ko je sa 18 godina igrao u četvrtom rangu takmičenja u Poljskoj.

Piatek je visoki klasični centarfor koji je ove sezone u devet nastupa zabio osam golova, bez ijedne asistencije. Dakle, istinski golgeter nekadašnjeg kova. Jedini tim kojem nije zabio gol je prvak Juventus.

Postignute golove zabijao je iz različitih situacija. Četiri gola glavom i tri iz trka pokazuju da on nije jednosmjerna trkaća kokoš niti sidraš. Njegovo ubacivanje iza odbrambene linije i sjajna završnica s obje noge čine ga kompletnim napadačem.

Genoa igra u 3-4-1-2 u kojem je Piątek napredovao uz Christiana Kouamea. Formacija u kojoj zadnja linija izlazi visoko i koja omogućava mnoštvo ubacivanja iz sredine, što Piateku itekako odgovara. Izvrno se oslobađa u prostoru i svojih čuvara, vičan je igri u polju, ali uglavnom igrač završnice. U dobi od 23 godine čini se da može biti još puno bolji i kada njegovu izvrsnost nadopuni iskustvo.

Od svega nevjerovatnije je kako je uopće krenuo Pitek na put do evropskih visina. Rođen je 1995 u Dzierzioniowu, a 2013. je napustio svoj matični klub Lechiu iz Dzierzoniowa i otišao u Zaglebie Lubin II u istoj diviziji - četvrtom rangu takmičenja.

Iz rezervi je prešao u prvi tim koji se takmiči u Ekstrklasi, ali je ekipa bila tako loša da je ispala u Prvu ligu (drugi rang takmičenja). Te godine zabio je samo šest golova, ali je sljedeće pomogao timu da se vrati u Ekstraklasu postigavši osam golova i četiri asistencije. Već naredne godine Zaglebie je izborilo Evropsku ligu, a on je dao šest golova u 33 ligaška meča i ostvario transfer u Cracoviu. Tamo je za dvije godine u 65 nastupa zabio 32 gola i to ga je lansiralo prema Genoi.

Tamo su mu dali dres s brojem devet, a predsjednik Enrico Preziosi kluba početkom mjeseca otjerao je trenere Davidea Ballardinija i Lorenza d'Anna samo zbog partija Poljaka.

"Ne zanima me koliko bodova imamo do sada, jer nam je potrebno više. Imamo Krzysztofa Piąteka, najboljeg strijelca Serie A, četiri napadača i ukupno 25 igrača. Već smo primili 13 golova u sedam utakmica, a u nedjelju smo izgubili 3:1 kod kuće od Parme. Od tima kojeg smatram da je lošiji od Genove", obrazložio je odluku predsjednik.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ivan Jurić je angažiran da zamijeni Ballardinija koji je već pohvalio Piąteka i kazao kako je on neizbježan u njegovim planovima

"On je zabio jako dobre golove, na razne načine. On se jako dobro kreće. Nadam se da će nastaviti ovako da radi, jer želimo biti sigurni kada su golovi u pitanju."

Top Komentari

DeroVolk
Kakvi ste vi gore Culicu? Mislim na uredništvo... hahahahahahahahahahhahaahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
9 0
Medo-Brundo
Joj mi smo gore pravo dobri a vi? Majko moja draga, mila!!!!!
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi