Najznačajniji projekat bh. fudbala: Nakon Širokog Brijega i Doboja obnavljaju se još dva terena
FOTO - Obnovljeni travnjak na stadionu Rođeni i travnjaci terena koji nisu obnovljeni

Ne smije se zaustaviti

Najznačajniji projekat bh. fudbala: Nakon Širokog Brijega i Doboja obnavljaju se još dva terena · Saznajemo

Adnan Beganović
Teme:

Da je projekat obnove fudbalskih terena zapravo najznačajniji u historiji bh. fudbala moglo se vidjeti i tokom proteklog vikenda. Obnovljenim terenima kiša ne može ništa i od ogromnog je značaja da ovaj projekat Fudbalskog saveza naše zemlje uz pomož UEFA-e i lokalnih zajednica bude priveden kraju.

Drugi dio fudbalske sezone u Bosni i Hercegovini počeo je prije petanest dana utakmicama osmine finala Kupa naše zemlje, a još uvijek nepotpuno 20. kolo Wwin lige najbolje je pokazalo značaj projekta obnove fudbalskih terena u elitnom rangu.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je uz pomoć Evropske fudbalske federacije i lokalnih zajednica prije nekih godinu i pol krenuo u sada možemo reći u najznačajniji projekat u historiji bosanskohercegovačkog fudbala - potpunu rekontrukciju fudbalskih terena.

Do danas je posao završen na pet fudbalskih terena i to u Mostaru na stadionima Rođeni i Pod Bijelim Brijegom, zatim u Banjoj Luci na Gradskom stadionu, Tuzli na Tušnju te na našem najvećem stadionu Asim Ferhatović Hase (Koševo), a trenutno se obavljaju radovi na stadionima u Doboju i Širokom Brijegu (Pecara), dok je  travnjak Grbavice obnovljen prije početka projekta.

Dakle, ubrzo ćemo doći do brojke od sedam potpuno obnovljenijh terena, a koliki je značaj ovog projekta i koliko je bitno da se nastavi, odnosno privede kraju, najbolje se moglo vidjeti tokom vikedna iza nas.

Oglasi

Obilne padavine ne mogu ništa terenima u Mostaru

Naime, našu zemlju, pogotovo Hercegovinu su proteklih dana "pogodile" obilne padavine, koje su "natapale" i četiri terena na kojima je planirano da se igraju utakmice 20. kola Wwin lige. Na potpuno obnovljenim, na stadionu Rođeni i Pod Bijelim Brijegom, dueli Veleža i Borca, te Zrinjskog i Igmana, su odigrani bez bilo kakvih problema, usudili bismo se reći, bar što se tiče stanja travnjaka, u idealnim uslovima.

Dvadesetak kilometara dalje od Mostara u Čitluku, gdje su zbog obnove travnjaka na Pecari u Širokom Brijegu, juče trebali igrati Široki Brijeg i Željezničar, susret je zbog užasnih uslova, odnosno poplavljenog terena, prolongiran za 24 sata.

A, 40 kilometara dalje od Mostara u Gabeli su, na svu sreću u petak, igrali GOŠK i Sloga Merdian. Radišni domaćini su se potrudili da teren bude u što boljem stanju, no sasvim sigurno bi i ovaj susret bio odigran u mnogo težim uslovima da je kojim slučajem bio zakazan za jučerašnji dan.

U drugom dijelu naše domovine, odnosno u Ugljeviku gdje su se u subotu sastali Zvijezda 09 i Sarajevo, nije bilo padavina, no svejedno teren je i pored velikog truda koji su uložili domaćini, bio poprilično neuslovan za igru.

Teren na Tušnju nakon i prije obnove (u oba slučaja prethodile obilne padavine)

Drugim riječima, na obnovljenim hibridnim terenima i pored neprestanih padavina su fudbaleri mogli pokazati svoje umijeće, dok su se u Gabeli i Ugljeviku morali prilagođavati uslovima, a u Čitluku će tek danas pokazati koliko mogu i znaju.

Oglasi

Istina, tokom rekonstrukcije terena bilo je i određenih problema. Naime, izvođač radova nije potpuno ispoštovao rokove, što ruku na srce i nije iznenađujuće ukoliko se uzme u obzir činjenica da u Bosni i Hercegovini se rokovi ne ispoštuju ni kada se vari vodovnodna cijev.

Ipak, danas je to manje važno, a ukoliko je i bilo nekih radnji mimo zakonskih procedura, nadležni državni organi se trebaju s tim pozabaviti, dok Fudbalski savez Bosne i Hercegovine najznačajiniji projekat treba da privede kraju.

A, kako SportSport.ba saznaje, radovi na potpunoj rekonstrukciji terena će biti nastavljeni i nakon što se okončaju u Širokom Brijegu i Doboju. Neslužbene informacije do kojih smo došli govore da će nakon Doboja i Širokog Brijega uslijediti obnova terena u Posušju i najvjerovatnije u Biljeniji s obzirom da je Radnik na dobrom putu povratka u bh. klupsku elitu.

Na ovim pomenutim stadionima su nedavno postavljeni i reflektori, tako da bi nakon obnove travnjaka trebali imati idealne uslove za utakmice elitnog ranga bh. fudbala.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Plan je, bar prema neslužbenim informacija, da se tereni u Posušju i Bijeljini obnove do početka naredne sezone, tako da bi teoretski u elitnom rangu od ljeta 2024. godine mogli imati deset stadiona (11 klubova) sa obnovljenim terenima.

Izuzmemo li Hrvatsku, niko u regionu se s ovim ne može pohvaliti.

Top Komentari

pjanke.sa
E cuj Zeljeznicar obnovio prije pocetka projekta hahahaha. Vi ko da smo svi mi idioti i ne znamo da to nije Zeljeznicar uradio nego NSBiH. Vi ustvari novinari ste krivi dobro za ovakvo stanje u BiH fudbalu. Informacije koje iznosite su pristrasne bez dokaza i cinjenica, a tako se formira misljenje ovoj nepismenoj publici. Revizija vama treba jaka, da se uozbiljite. Svak danas novinar u pm !
4 0
Culer
Jel' vam ovo Pilav ustupio tekst? Osim travnjaka koji je ionako donacija, imaju li čime drugim pohvaliti?
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi