Olimpik i GOŠK sigurni, borba za opstanak neizvjesnija nego ikad

Prva liga FBiH

Olimpik i GOŠK sigurni, borba za opstanak neizvjesnija nego ikad

E. Oštraković

Proteklog vikenda odigrane su utakmice 16. kola Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon ovog kola nije viđeno mnogo promjena na tabeli, a sigurno je najzadovoljniji Olimpik, koji sada ima samo jednog pravog pratioca, a i od njega ima šest bodova više.

Olimpik je sa novim trenerom, Darkom Vojvodićem koji je apsolutni kralj kada je riječ o uvođenju timova u Premijer ligu BiH, ostvario očekivanu pobjedu na svom tereu protiv Slavena sa 2:0. Ekipa Olimpika je nakon ove pobjede ostala na prvoj poziciji, te sada ima šest bodova više od drugoplasiranog TOŠK-a i čini se da će teško neko Vukovima poremetiti planove o povratku u Premijer ligu. Sa druge strane Slaven je doživio novi poraz, te su ostali na 15. poziciji sa samo trinaest osvojenih bodova, te im slijedi grčevita borba za opstanak.

TOŠK je na jako teškom terenu u Tešnju ostvario veoma bitnu pobjedu sa novim trenerom, Igorom Remetićem. U Tešnju je gostovala ekipa Igmana koja je imala pozitivan rezultat sve do 81. minute, ali je tada tri boda TOŠK-u donio Dino Dizdarević sa bijele tačke. Tako je tim iz Tešnja ostao na šest bodova iza Olimpika, te su se probili na drugo mjesto na tabeli. Igman je nakon ovog poraza pao na osmu poziciju, ali ukoliko prenesu formu sa domaćeg terena iz prvog dijela sezone sigurno je da ne trebaju strahovati za opstanak u ligi.

Goražde je palo na treću poziciju, a razlog tome je poraz u Jajcu na otvaranju drugog dijela sezone. Nogometaši Metalleghea dobro su startali, te su ostvarili bitnu pobjedu kako se ne bi doveli u nezgodnu situaciju. Tim iz Jajca slavio je sa 2:0, te su ostali na desetoj poziciji sa dvadeset osvojenih bodova.

Ekipa GOŠK-a je sa 3:1 ostvarila pobjedu portiv posljednjeplasirane ekipe Radnika iz Hadžića, te su su tako došli na diobu trećeg mjesta sa Goraždem. GOŠK ima 28 bodova, ali teško da se mogu vratiti u trku za povratak u Premijer ligu BiH, jer Olimpik ima devet bodova više. Radnik je ostao na posljednjoj poziciji, sa 13 bodova, koliko ima i Slaven koji je 15. na tabeli. Teško Radnik može do ostanka u ligi, ali šansa postoji.

Čapljina je doživjela neugodan i ubjedljiv poraz na gostovanju u Banovićima kod Budućnosti. Malo ko se nadao da će Čapljina biti razbijena na ovom susretu, te da će na jako teškom terenu primiti tri gola. Čapljina je, u relativno sigurnoj zoni sa 24 osvojena boda. Budućnost koja je ostvarila pobjedu u ovom susretu nalazi se na 11. mjestu sa 20 osvojenih bodova, te im je pobjeda u ovom susretu značila jako mnogo.

Rudar je u Kaknju prosuo dva boda protiv ekipe Orašja koja je čak bila bliže vodstvu. Iz Rudara su najavljivali pobjedu, ali na terenu su stvari izgledale drugačije. Gubio je Rudar od Orašja sa 0:2, ali pokazali su karakter i uspjeli su uzeti bod, a za potpuni preokret nisu imali snage. Orašju je ovo jako važan bod sa gostovanja jer se nalaze na 13. mjestu sa osamnaest osvojenih bodova.

Travik je u posljednjim trenucima poražen na gostovanju kod Bratstva u Gračanici. Odigrali su gosti iz Travnika dobru, mušku i otvorenu utakmicu, a imali su i vodstvo od 0:1. Ipak, u drugom poluvremenu Gračanlije su preokrenule rezultat i ostvarile pobjedu, te su tako ostali na 12. poziciji sa 20 osvojenih bodova. Travnik je nakon ovog poraza pao na sedmu poziciju.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Zvijezda je u Gradačcu ostvarila pobjedu protiv Jedinstva. Gosti iz Bihaća su se borili, ali do bodova na ovom susretu jednostavno nisu mogli. Zvijezda je tako ostala na devetom mjestu, dok se Jedinstvo nalazi na 14. poziciji i predstoji im velika borba za očuvanjem prvoligaškog statusa.

Nakon prvog kola sigurno je samo jedno. Teško će se neko do kraja sezone ozbiljnije umiješati u borbu za prvo mjesto sa Olimpikom, koji ima jako dobru ekipu, a sada ima i trenera za velike stvari. Sa druge strane borba za opstanak će biti možda i veća nego ikad. Dvije posljednje ekipe na tabeli, Radnik i Slaven, imaju po trinaest bodova, ispred je Jedinstvo sa 17 bodova, a na 13. mjestu je Orašje sa 18 bodova. Bratstvo i Budućnost koji se nalaze na 12. i 11. mjestu imaju po dvadeset bodova, što je samo četiri manje od petoplasirane Čapljine, ali i šest više od posljednjeplasiranog Radnika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi