Otkako su savladali vječite, zaboravili su šta znači slavlje

Lechovo i Standardovo prokletstvo se nastavlja

Otkako su savladali vječite, zaboravili su šta znači slavlje

Sarajevo i Željezničar su svoje ovosezonske evropske avanture okončali porazima od Lecha i Standarda, klubova koji igraju svoje najlošije sezone u nacionalnim prvenstvima u posljednjoj deceniji, a možda i više.

Lech i Standard kao da su navukli prokletstvo nakon pobjeda nad vječitim sarajevskim rivalima. Posebno se to odnosi na aktuelnog poljskog šampiona, koji se nakon devet odigranih kola nalazi na posljednjem mjestu u Ekstraklassi!

Lech je već upisao sedam poraza, a u pet posljednjih ligaških utakmica je postigao samo jedan gol i svaku je izgubio. U međuvremenu, Lech je odigrao neriješeno protiv Belenensesa u Evropskoj ligi, a ni u toj utakmici nisu uspjeli doći do gola. Podsjećamo, Sarajevu su postigli tri gola u dvomeču i rutinski su se plasirali u treće pretkolo Lige prvaka.

Šta tek reći za Standard iz Liegea, koji je u posljednje tri utakmice primio dvanaest pogodaka. Za razliku od Lecha, Standard nije uspio izboriti učešće u grupnoj fazi Evropske lige, a u domaćem prvenstvu se nalazi na pretposljednjoj, petnaestoj poziciji.

Ekipa iz Liegea je već smijenila Slavoljuba Muslina, a čini se da je na dobrom putu da ostane bez posla i odnedavni šef stručnog štaba Yannick Ferrera. Standard je prije tri kola doživio jedan od najneugodnijih poraza u historiji, kada je poražen od Club Bruggea s čak 7:1.

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Otkako su prije mjesec i po sa 1:0 slavili na Koševu, fudbaleri Standarda su upali u pravu krizu i već su se oprostili od najavljivane borbe za titulu, a fokus su prebacili na očuvanje prvoligaškog statusa.

Dakle, dolazimo do zaključka da su Sarajevo i Željezničar iz Evrope rutinski eliminisani od trenutno najlošijie ekipe poljskog, i druge najlošije ekipe belgijskog šampionata. Bez obzira na renome klubova kakvi su Lech i Standard, teško se sada oteti dojmu da su naši klubovi morali mnogo bolje, iako su uoči pomenutih evropskih avantura (opravdano) važili za velike autsajdere.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.