Otkriveno 13 slučajeva omikrona, novog soja koronavirusa. Svi slučajevi povezani s Belenensesom

Omikron hara svijetom

Otkriveno 13 slučajeva omikrona, novog soja koronavirusa. Svi slučajevi povezani s Belenensesom

E. Škorić

U ponedjeljak je saopšteno da je identifikovano 13 slučajeva omikron varijante koronavirusa i svi se povezuju s nogometnim klubom Belenenses.

Belenenses je u subotu navečer s devetoricom igrao protiv Benfice jer je prethodno klub ostao bez 17 igrača zaraženih koroanvirusom. U tom meču gubili su domaći 7:0 na poluvremenu, a drugih 45 minuta nije ni odigrano.

Sada je državni zdravstveni institut saopštio da je 13 osoba u izolaciji i da su svi igrači ili članovi osoblja Belenensensa, a jedna od tih 13 osoba nedavno se vratila u Portugal iz Južne Afrike u kojem je "ponikao" omikron.

Takođe, igrači Benfice bit će testirani na virus, kazao je glavni zdravstveni direktor zemloje Graca Freitas lokalnoj radio postaji TSF.

Prije utakmice u subotu čak 17 igrača i djelatnika kluba Belenenses bilo je pozitivno na virus, iako je tada bilo nejasno radi li se o novoj varijanti virusa. Nogometaši Belenensesa tražili su da se utakmica otkaže, ali su im dužnosnici navodno rekli da se mora igrati.

Portugalske zdravstvene vlasti rekle su da traže više od 200 putnika koji su u subotu stigli u Portugal iz Maputa u Mozambiku. Najmanje dvije osobe na letu bile su pozitivne na virus, no vlasti su rekle da je prerano potvrditi jesu li to slučajevi omikrona.

Portugal je u ponedjeljak počeo obustavljati sve letove za i iz Mozambika, koji je bivša portugalska kolonija i dijeli granicu s Južnom Afrikom, zbog zabrinutosti oko nove varijante virusa.

Omikron se proširio po svijetu, a novi slučajevi zabilježeni su u Nizozemskoj, Danskoj i Australiji. Iz svjetske zdravstvene organizacije (WHO) saopštili su da nije jasno je li Omikron, koji je prvi otkriven u Južnoj Africi, prenosiviji od drugih varijanti koronavirusa ili uzrokuje tešku bolest.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

"Preliminarni podaci upućuju na povećanje stope hospitalizacije u Južnoj Africi, ali to može biti posljedica sve većeg ukupnog broja ljudi koji se zaraze, a ne posljedica specifične infekcije", saopštio je WHO.

Otkrivanje Omikrona izazvalo je globalnu uzbunu jer su se vlade diljem svijeta borile za uvođenje novih ograničenja putovanja i rasprodaje financijskih tržišta, bojeći se da bi se varijanta mogla oduprijeti cijepljenju i poništiti ponovno otvaranje gospodarstva nakon dvogodišnje globalne pandemije.

Promo

Top Komentari

adnanski
Sta kad nestane slova u grckom alfabetu!? Onda je kraj pandemije ili sta??? :)
6 0
AJNAH
Ou cak 13
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi