Ništa nije kako se čini: Stigla i reakcija portugalske lige na meč Belenenses - Benfica

Tek slijedi noćna mora za domaće

Ništa nije kako se čini: Stigla i reakcija portugalske lige na meč Belenenses - Benfica

A. Čaušević

Fudbalska javnost u Portugalu ostala je zatečena dešavanjima na utakmici Beleneses - Benfica. 

Belenenses je susret započeo sa devetoricom igrača u polju od kojih su dvojica bili golmani. Razlog je čak 17 pozitivnih slučajeva koronavirusa.

Gosti iz Lisabona nisu štedili domaće te su im u prvom dijelu zabili sedam golova, a domaćin nije izdržao ni pola minute jer su odmah zatresli svoju mrežu.

Susret je prekinut u 48 minuti kada su domaći ostali sa šest igrača u polju pa sudija jednostavno nije imao izbora nego da prekine susret.

Javnost je odmah počela osuđivati Benficu što je napunila mrežu oslabljenog domaćina, a tamošnji mediji su prepuni očekivanih naslova: "Sramota", "Farsa", "Dotakli smo dno".

Oglasi

Predsjednik Belenensesa je bio utučen i tužan zbog svih dešavanja. Kazao je da nikada nešto slično nije doživio otkako je u fudbalu.

“Gledam nogomet već 48 godina i nikad nisam vidio igrače s tako dostojanstvenim stavom kao što su igrači koji su se danas ovdje predstavili. Za njih imam osjećaj dubokog razumijevanja. Svima su pokazali šta znači imati dostojanstvo. To što smo danas igrali ovdje bila je šteta za sve nas, osim za devetoricu igrača koji su izdržali na terenu", rekao je predsjednik Belenensesa Rui Pedro Soares.

On kaže da su tek u 19:13 sati u klubu saznali rezultate PCR testova, te se konačni spisak razlikovao od prethodnog, pa je već bilo kasno da se utakmica ne odigra.

Oglasi

"Nema propisa i kalendara koji bi opravdali ovo što se ovdje dogodilo. Želim ostaviti poruku devetorici igrača koji su igrali, nikada u životu nisam vidio tako dostojanstven stav”, dodao je.

Međutim, jutros se oglasila Liga Portugal, udruženje koje rukovodi portugalskim prvenstvom. Saopšteno je kako Belenses uopšte nije poslao zahtjev da se utakmica odgodi. Upravo iz tog razloga susret je počeo u planiranom vremenu, a završen je tako kako je završen.

I dok su mnogi osuđivali Benficu zbog manjka poštovanje i nemilosti prema oslabljenom rivalu, čini se da je Belenenses zapravo i sam kriv za sva dešavanja jer se mogla tražiti vanredna odgoda susreta, ali to nije urađeno. 

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Da stvar bude gora za Belenses Liga Portugal je pokrenula istragu te ukoliko se ustanovi da su namjerno domaći ostali sa šest igrača i napustili teren prema pravilniku prijeti im oduzimanje pet do osam bodova.

Na drugoj strani Benfica je neugodno gostovanje završila s pobjedom, dobila je tri boda bez većih problema te preuzela prvo mjesto, a pojedini igrači gostiju iz Lisabona su imali i hrabrosti oglasiti se na društvenim mrežama te proslaviti osvajanje punog plijena.

Top Komentari

tip
Dakle predsjenik je rekao da je bilo kasno za tražiti odgodu meča, a Liga je rekla da uopšte nije stigao zahtjev za odgodom? I? JESTE LI NAM REKLI NEŠTO ŠTO NISMO ZNALI? NISTE. Iako bi se po naslovu dalo zaključiti da ste nešto pokušali da nam kažete ovim člankom. Ne kontam. Kontradiktorni ste sami sebi.
2 0
Sanska_Prangija
Trebali su dati jedan i stati je li? Pa gdje je tu duh pobjednika
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi