Ovih 14 nogometnih reprezentacija odlučilo da ni u kojem slučaju ne igra protiv Rusije

Na listi i SAD

Ovih 14 nogometnih reprezentacija odlučilo da ni u kojem slučaju ne igra protiv Rusije

Edmir Škorić

Do sada je 14 nogometnih saveza donijelo odluku da ne igra protiv Rusije bilo kakve utakmice.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, mnogi nacionalni savezi odlučili su bojkotovati reprezentaciju Rusije, pa je već sada veliki broj njih koji su se javno oglasili i saopštili da ni na kojoj razini niti bilo gdje neće igrati utakmice u kojima učestvuju Rusi.

Takvu odluku prva je donijela Poljska, koja je ujedno prvi naredni rival Rusiji, jer su 24. marta u Moskvi trebali da igraju meč polufinala play-offa za odlazak na Svjetsko prvenstvo, a onda su se oglasili i Šveđani, potom Česi, a iz sata u sat sve je veći broj reprezentacija koje su donijele takvu odluku.

Do ovog momenta 14 reprezentacija je javno obznanilo odluku da neće igrati protiv Rusije, a to su:

Engleska, Albanija, Češka, Danska, Irska, Norveška, Škotska, Švicarska, Švedska, Wales, Poljska, SAD, Nizozemska, Island.

FIFA je ranije danas donijela službenu odluku da će ruska nogometna reprezentacija na takmičenjima pod njenim pokroviteljstvom igrati bez zastave i himne i sa nazivom "RFU". Međutim, u slučaju da se stvari u Ukrajini ne promijene i Rusija nastavi s agresijom, vjeruje se da će Svjetska nogometna federacija u potpunosti isključiti Rusiju sa Svjetskog prvenstva i sa drugih takmičenja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Prije svega, FIFA želi ponoviti svoju osudu ruske upotrebe sile tokom invazije na Ukrajinu. Nasilje nikada nije rješenje i FIFA izražava svoju najdublju solidarnost sa svim ljudima pogođenim onim što se događa u Ukrajini.

FIFA još jednom poziva na hitnu obnovu mira i hitan početak konstruktivnog dijaloga. FIFA je u bliskom kontaktu s Ukrajinski nogometnim savezom i članovima ukrajinske nogometne zajednice koji traže podršku da napuste zemlju dok traje trenutni sukob.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi