Pandža 'hladne glave' čestitao Veležu Premijer ligu, ali poručio: Ipak ne bih igrao za vas

Napadač Olimpika za SportSport.ba

Pandža 'hladne glave' čestitao Veležu Premijer ligu, ali poručio: Ipak ne bih igrao za vas · Intervju

Kako se sezona u Prvoj ligi Federacije bližila kraju, tako se elektricitet među fudbalerima Olimpika i Veleža širio. Jedan od onih čiji fitilj nije izdržao je napadač Vukova Dalibor Pandža.

Da bi, kako kaže, sezonu učinio još zanimljivijom, Pandža je počeo da preko Instagram storyja 'bocka' navijače Veleža, a obzirom da je to trajalo nešto duže nego što je i on očekivao, dobili smo pravo rivalstvo na relaciji Pandža - navijači Veleža.

Ipak, danas, kada je sve završeno, napadač Olimpika 'spušta loptu' i čestita Rođenim na ulasku u Premijer ligu BiH.

Podsjetimo, Velež je povratak u elitu osigurao prije dva dana nakon što je u Visokom pobijedio Bosnu sa 2:0. Rođeni će naredne sezone snage odmjeravati sa Željezničarom, Sarajevom i Zrinjskim, dok Vukovima ostaje nada da će im se priključiti narednog ljeta.

Strijelac šest golova u drugom dijelu sezone Prve lige FBiH u razgovoru za SportSport "hladne glave" govori o dešavanjima koja su privukla veliku pažnju. Iz razgovora se dalo zaključiti da napadač Vukova ipak 'zakopava ratne sjekire' s navijačima Veleža.

Za početak je govorio o kraju epizode u ekipi Mladost Doboj Kakanj. Podsjetimo, on je u ovaj klub došao u januaru 2018., ali godinu dana kasnije se odlučio na odlazak obzirom da se na njega nije računalo u prvom dijelu ovogodišnje Premijer lige.

"Kako je došla smjena trenera, tako se i situacija sa mnom promijenila, a i povreda me malo sputala, tako da... Klub se malo orijentisao na mlađe igrače, kao što se i vidi. Pošto je meni već 28., mene više tu nisu vijeli i to je njihova vizija. Ipak, korektno smo se rastali".

Prvi put si u Prvoj ligi. Kako ocjenjuješ njen kvalitet?

"Pa, da je puno slabija od Premijer lige, i nije. Ali, uslovi su daleko slabiji nego u Premijer ligi. Memorijalni turniri na nekim terenima imaju bolje uslove nego u Prvoj ligi. To je baš sramota", kaže razočarani Pandža i dodaje:

"Kad sam se vraćao u Mladost, mislio sam da je u BiH bolja situacija. Godinama sam igrao vani i nisam znao šta se ovdje dešava. Liga je sada puno slabija igrački nego ranije. Ovo je smiješno, za razliku od onog perioda i onih igrača kakvi su nekada igrali. Sada je sve manje kvaliteta, a sve više 'fizike' i nekih atleta. Sve je manje znalaca".

Nakon odlaska iz Mladosti Pandža se odlučio za Olimpik. Objasnio je i razloge.

"Pa, kad sam već u BiH, volim da sam u Sarajevu. A, za Olimpik mogu reći da i navijam, vjerovatno zato što mi je ostao u lijepom sjećanju još od ranije".

"U ovih pola godine mi je bilo super. Nigdje više 'ljudi' nisam vidio. Manje fukara, a više ljudi. Pravi su to momci i što se tiče igrača i uprave. Ne možeš vjerovati da su u klubu svi kao jedan. Nikada nisam vidio jaču raju. I ovi što igraju na terenu i oni što sjede na klupi su isti, nema nikakve ljubomore".

Red je došao i na to da ga počnemo ispitivati o trci sa Veležom.

"Pa, mislim da ni Velež ni Olimpik ne zaslužuju da igraju Prvu ligu FBiH, mjesto im je u Premijer ligi. Velež infrastruktorom i svim ostalim zaslužuje igrati viši rang, a i Olimpik godinama jako puno ulaže i zaista je živa patnja za ovakve klubove igrati ovaj rang takmičenja. Velež se zasluženo plasirao, nema tu šta. Nama ostaje sljedeća godina i to je to".

Upitali smo ga i za storyje. Prvi je postavio nakon pobjede u posljednjim trenucima susreta u Bihaću...

"Puno toga se dešavalo. Mnogo je pritisaka bilo prema nama. Pa, je li to neko mora ući u tu Premijer ligu? Utakmicu smo igrali protiv Jedinstva, a ja nakon toga na storyju nisam imenovao nikoga. To što su se oni našli uvrijeđeni, to je njihov problem. A, kasnije sam dobio nekih 300 ili 400 zathtijeva za poruku itd. Bilo je psovki, svega... Onda su me izrevoltirali, pa sam ja stavio grb Zrinjskog da, kad su se već oni našli 'upecani', i nastavim s njima. Ali, to je bilo malo šale, šta ima veze. Ne diram nikog", objasnio je Pandža.

Znači, zakopane su ratne sjekire?

"Nije tu ni bilo nekih ratnih sjekira. To je više bilo da bude zanimljivije, da malo napravimo showa, šta ima veze..."

Vjerovatno najzanimljivija utakmica u drugom dijelu Prve lige Federacije je bila ona na Otoci između Olimpika i Veleža. Tada je meč završen rezultatom 2:2, a bez obzira što je to bila prava fudbalska ljepotica, ipak su daleko više pažnje privukla nemila dešavanja s kraja utakmice.

Tada je trener Rođenih Ibro Rahimić došao u sukob s pojedinim igračima domaćeg tima, dok je trener Olimpika Esad Selimović pogođen stolicom u glavu. Pandža objašnjava situaciju.

"Stojanović je momak od kojeg nikada nisam čuo j od je*em ti. Ovaj (Rahimić) je sam priznao da mu je opsovao ustašku majku. Da je bio pametan, ne bi ni priznao da je to rekao", prisjeća se Pandža i dodaje:

"Pred kraj meča je bilo dosta psovki. Svugdje se psuje, da se razumijemo. Ali, ipak treba imati mjeru u svemu i ne treba da to prelazi na nacionalni nivo".

Da li bi igrao za Velež?

"Ma, ne bih igrao za njih, nema potrebe. Bilo je interesovanja. Da me je zvao neko konkretno, nije. Ali, da su tražili moj kontakt, jesu. Ali, to me ne dira uopšte, ni da su me zvali, ni da nisu. Niti ja zavisim od njih, niti oni od mene. Svejedno mi je to. I da me sad zovnu, ne bih pristao. Uvijek više gledam emotivno nego finansijski".

Prije nekoliko dana golman TOŠK-a Harun Strika je, kako kaže, dobio niz uvreda od suca Kenana Bajraktarevića. Da li se Pandža nekada našao u sličnoj situaciji?

"Ma ima svega. Premijer liga je liga šampiona za Prvu ligu što se tiče suđenja i ostalih stvari. Ali, dosta se i popravilo, tako mi kažu. Prije nisi mogao uzeti bod u gostima, sada dođeš i možeš igrati. Mislim, uvijek ima 'indijanaca', ali inače je u redu. Mi nismo imali velikih problema, ne mogu reći ništa posebno loše."

Pandži ovog ljeta ističe ugovor sa Olimpikom. Šta je sljedeće?

"Pa, imam nešto za inostranstvo, vjerovatno će to biti opcija. Ali, ne bih imao ništa proitv ni da ostanem u Olimpiku".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Kolo prije kraja Prve lige Federacije Velež je prvoplsirani sa 73 osvojena boda, dok Olimpik ima četiri manje. U posljednjem kolu, koje će biti samo stvar formalnosti, Velež dočuje Igman, a Olimpik gostuje Orašju.

Svemu dodajmo da je Pandža danas 28-godišnji napadač koji je tokom karijere promijenio veliki broj klubova. Sarajevo, Lokomotiva Zagreb, Sesvete, Zvijezda Gradačac, Olimpik, MAS Fes, Ironi Nesher, Santarcangelo, Mladost Doboj Kakanj, redom su klubovi za koje je igrao ovaj fudbaler. 

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mirko
Dogodine Pandža kad se vrate u federalnu onda ces igrati ta klub iz predgrađa
0 6
gumenakita
Ljigav klub taj Oljimpik,cestitke Velezu.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi