Paradoksalna situacija u regionu: "Blizanci" s jednom razlikom na grbu u istom rangu

Naziv je praktično identičan

Paradoksalna situacija u regionu: "Blizanci" s jednom razlikom na grbu u istom rangu

Admin Čaušević

Posljednjih godina nije tako rijetka pojava da se neki klub zbog užasne finansijske situacije potpuno ugasi ili pošalje u najniži rang pa o njemu brigu počnu voditi navijači. 

Pomalo paradoksalna sitaucija stiže nam iz Bugarske gdje će sljedeće sezone u elitnom rangu igrati klubovi praktično identičnog grba i naziva. Naime, u Parvoj ligi će se takmičiti PFK CSKA te FK CSKA.

Originalni CSKA je onaj s prefiksom PFK, radi se o klubu koji je prvak Bugarske bio 31 put te ima 20 Kupova, u dva navrata su igrali i polufinale nekadašnjeg Kupa šampiona.

Prije pet godina su bankrotirali, ali su kupili licencu od Litexa ostali su prvoligaši te su zadržali pravo da svi trofeji ostanu u njihovom vlasništvu.

FK CSKA ima pravo na naziv kluba osnovanog 1948. godine, s tim da se zvanični datum nastanka kluba uzima 19. juli 2016. godine. Osnovali su ga nezadovoljni navijači i dobili su dozvolu za takmičenje u trećoj ligi.

Nakon nekoliko godina borbe u nižim, ove sezone su izborili ulazak u najjači rang bugarskog fudbala te će sljedeće sezone voditi bitku protiv svog "blizanca".

Klubovi imaju identične grbove, jedina razlika je što PFK CSKA iz Sofije ima tri zvjezdice na grbu, a FK CSKA nema. Čak je i godina nastanka na grbovima identična.

Inače, PFK CSKA će svoje domaće mečeve igrati na stadionu Bugarske armije kapaciteta 23.000 sjedećih mjesta, dok će FK CSKA domaćin biti na Vasil Levski stadionu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi