Legendarni Pele poslao poruku Vladimiru Putinu

Traži da se zaustavi rat

Legendarni Pele poslao poruku Vladimiru Putinu

E. Škorić

Brazilska nogometna legenda Pele u srijedu je javno zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine njegovu "opaku" i "neopravdanu" invaziju na Ukrajinu, nekoliko minuta prije nego što je ukrajinska reprezentacija igrala meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Ukrajinci su slavili u gostima kod Škotske s 3:1 i ima još jedan korak do odlaska na Mundijal u Katar. Ostalo je još da za tri dana gostuje Walesu i pobjednik tog meča odlazi na SP.

"Želim iskoristiti današnju igru kao priliku da uputim zahtjev: Zaustavite ovu invaziju. Ne postoji argument koji može opravdati nasilje", rekao je Pele u izjavi objavljenoj na Instagramu.

"Ovaj sukob je opak, neopravdan i ne donosi ništa osim boli, straha, užasa i tjeskobe", poručio je bivši legendarni nogometaš.

Pele i Putin zadnji put su se susreli u Moskvi 2017. tokom Kupa konfederacija, prvenstva koje se održavalo prije Svjetskog prvenstva. Ruski čelnik je Pelea nazvao jednim od svojih omiljenih igrača.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Kada smo se sreli u prošlosti i razmjenjivali osmijehe popraćene dugim rukovanjem, nisam mislio da ćemo jednog dana biti podijeljeni kao danas", napisao je Pele, koji je bio prvi brazilski ministar sporta 1990-ih.

Podsjećanja radi, invazija Rusije na Ukrajinu traje od 24. februara, iako se na početku smatralo da će sve potrajati samo nekoliko dana.

Top Komentari

Goran86
Pele jos konta da je bitan u svetu sutanja balona.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi