Guardiola je izostavio brojne legende Barce kada je izabrao najtalentovanijeg saigrača u karijeri

Guardiola je izostavio brojne legende Barce kada je izabrao najtalentovanijeg saigrača u karijeri

Edmir Škorić

Jedan od najboljih svjetskih trenera Pep Guardiola je odlučio da nikoga od legendi Barcelone ne imenuje za 'najtalentovanijeg' igrača sa kojim je igrao tokom svoje karijere.

Španac je formirao legendarnu karijeru kao menadžer, a najveći dio svog uspjeha postigao je na klupama Barcelone i Manchester Cityja, koji trenutno vodi, dok je radio i u Bayernu.

Tri puta je osvajao Ligu prvaka, ali je jedan od pionira moderne taktike, neko na koga se mnogi mladi treneri ugledaju i koga pokušavaju da kopiraju.

Kao igrač, Guardiola je bio defanzivni vezni koji je igrao pod vodstvom legendarnog Johana Cruyffa, s vlastitom ulogom dubokog plejmejkera koji je tipizirao mnoge kvalitete koje traži od svojih igrača kao menadžer.

Veći dio svoje karijere proveo je u Barceloni prolazeći kroz poznati klupski sistem La Masije prije nego što je otišao 2001. godine. Imao je kratke periode u raznim klubovima, uključujući Romu i Al Ahli, prije nego što se povukao kao igrač 2006. godine, sa 35 godina.

Oglasi

U Španiji je Guardiola igrao uz neke od najpoznatijih igrača Barcelone, uključujući Ronalda Koemana, Ronalda i Luisa Enriquea.

No, tokom gostovanja u Italiji, dok je birao najtalentovanijeg saigrača, nije se sjetio nikoga iz Barcelone.

Umjesto toga, odlučio se za italijansku legendu Roberta Baggia, s kojim je igrao u Brescii između 2001. i 2003. S obzirom da je Baggio u toj fazi imao između 34 i 36 godina, to je samo kompliment koliko je bio dobar u najboljim godinama.

Baggio, koji je tokom svoje karijere igrao kao ofanzivni vezni ili drugi napadač, osvojio je Zlatnu loptu 1993. godine. Postigao je preko 300 golova tokom svoje karijere igrajući za klubove i Italiju, te je pomogao Azzurrima da budu drugoplasirani na Svjetskom prvenstvu 1994. godine.

Što se tiče Pepovog gostovanja u Italiji, tamo je novinarima odgovorio na pitanje da li bi trenirao Juventus.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"U Italiji je hrana jako, jako dobra, uvijek mi se jako sviđa. Često dolazim ovdje na odmor. Kada sam počeo da igram fudbal, Serija A je bila najjača liga, Sacchijev Milan, Juventus...", zagonetno je odgovorio Pep.

No, priznao je da ga Juventus nikada nije ni pokušao dovesti, ni kao igrača, a kasnije ni kao trenera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi