Ponovo je sve dovedeno u pitanje: Serija A zakazala novi sastanak, klubovi odbijaju sporni protokol

Gotovo svi žele promjene

Ponovo je sve dovedeno u pitanje: Serija A zakazala novi sastanak, klubovi odbijaju sporni protokol

Organizaciono tijelo italijanskog šampionata, Lega Serie A, je najavilo da će se danas sastati sa predstavnicima Fudbalske federacije Italije (FIGC) kako bi se razgovaralo o postizanju dogovora o "zajedničkom medicinskom protokolu" sa vladom, jer u suprotnom klubovi neće nastaviti sa treninzima.

Italijanske vlasti su dale zeleno svjetlo za nastavak ekipnih treninga u Seriji A od 18. maja nakon što je FIGC prihvatio sve izmjene medicinskog protokola koje su tražene. Nakon toga je 13. juni određen kao potencijalni datum nastavka sezone još uvijek pod suspenzijom zbog pandemije novog koronavirusa.

Međutim, samo 24 sata nakon toga, sve je ponovo dovedeno u pitanje jer su svi, od klubova, do igrača, menadžera i klupskih medicinara otvoreno izrazili protest protiv postojećeg medicinskog protokola nazvavši ga nepraktičnim, pa i nemogućim za poštivati.

Značajan broj klubova se odlučio i na protest u vidu odbijanja nastavka treninga ako se protokol ne popravi.

Sinoć je Lega Serie A izdala saopštenje u kojem je povrđeno da će se danas sastati sa Federacijom italijanskih sportskih medicinara (FMSI) i FIGC-om kako bi se zajedničkim snagama pokušao pronaći konstruktivan put za distkusiju za ministrom zdravstva, ministrom sporta i CTS-om (Tehničko-naučni komitet). Cilje je doći do novog protokola koji će biti produkt zajedničkog rada.

Inače, FIGC je na sve promjene svog prvobitno osmišljenog protokola tražene od strane vlasti pristao bez konsultacija sa klubovima i što je još važnije, bez konsultacija sa klupskim medicinskim timovima.

Glavna tačka oko koje se "lome koplja" jeste da protokol nalaže automatski 15-dnevni karantin za čitavu ekipu i stručni štab ukoliko samo jedan fudbaler ili trener bude pozitivan na Covid-19. Tu je i stavka iz protokola koja klupske medicinare drži pravno odgovornima ukoliko se bilo ko od osoba pod njihovim nadzorom (igrači, treneri) zarazi novim koronavirusom, pa čak iako se to desi izvan trening kampa.

Većina klubova i njihovih doktora vjeruje da je pandemija sada u takvoj fazi u Italiji da je u slučaju pojave zaraze moguće izolirati samo zaraženu osobu i provesti testiranje nad ostalim članovima ekipe. Inače, to je ono što trenutno praktikuje Bundesliga koja bi se sutra trebala zvanično nastaviti.

Ipak, upravo zbog gore navedenih prijedloga i planova FIGC-a su prethodna dva nacrta protokola odbijena od strane vlasti i CTS-a koji insisturaju na karantinu za čitavu ekipu, pa će biti zanimljivo vidjeti da li će se problem riješiti do ponedjeljka kada bi klubovi trebali početi sa organizovanjem ekipnih treninga.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Trenutno se smatra da je jedini način da se medicinski protokol koji je za sada na snazi ispoštuje taj da se čitave ekipe zajedno sa stručnim štabom izoluju u trening kampovima i da ih se iz njih ne pušta do augusta kada bi sezona trebala biti završena. Međutim, mnogi klubovi jednostavno nemaju uslove za to u svojim kampovima, čak i kada bi se pristalo na ovakav vid izolacije.

Sada ne preostaje ništa drugo nego čekati razvoj situacije i eventualne odluke nakon novog sastanka.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi