Poznato je kada će biti održan žrijeb utakmica baraža za Svjetsko prvenstvo

I BiH bi se tamo mogla naći

Poznato je kada će biti održan žrijeb utakmica baraža za Svjetsko prvenstvo

E. Škorić

Bh. nogometna reprezentacija još uvijek ima šansu da se domogne baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Zmajevi su u Lvivu odigrali sjajan meč, remizirali s Ukrajinom (1:1), a s obzirom na pobjedu u Kazahstanu nekoliko dana ranije, u potpunosti su se vratili u igri za drugo mjesto.

I dalje smo iza Ukrajine i Finske, no možda smo i u najboljoj poziciji jer imamo još dva domaća meča (Ukrajina, Finska) i u slučaju da obje pobijedimo, definitivno smo drugi. U nekim kalkulacijama bit će dovoljna i četiri boda.

Žrijeb play-offa biti održan 26. novembra u Zurichu.

Kao što je poznato u baražu će nastupiti deset drugoplasiranih selekcija iz kvalifikacionih grupa te dvije najbolje pobjednice grupa Lige nacija koje nisu otišle u baraž ili direktno na SP kroz kvalifikacije. 

Mini turnir će biti odigran na način da 12 selekcija budu podijeljene u tri grupe od po četiri selekcije, s tim da će prije žrijeba grupa biti određeno šest nositelja i šest nenositelja.

Oglasi

U ovom slučaju nositelji su najboljih šest drugoplasiranih iz kvalifikacija s tim da se oduzimaju bodovi osvojeni protiv šeste ekipe iz grupe pošto su neke grupe brojale pet, a neke šest reprezentacija. Primjera radi, BiH je bila u grupi sa pet ekipa i neće joj se oduzimati bodovi u slučaju plasmana u baraž.

Nenositelji će biti četiri najslabije drugoplasirane reprezentacije iz kvalifikacija te dvije reprezentacije iz Lige nacija.

Nakon toga u svakoj od tri grupe bit će izvučeni polufinalni parovi. Po dva su nositelja i nenositelja. Nositelji će imati prednost domaćeg terena u polufinalu. U polufinalu će se igrati jedan meč, dok će domaćina finala odlučiti žrijeb. I u finalu će se igrati jedan susret. Polufinala su na programu 24. marta, a finale 29. marta. Tri pobjednika mini turnira će ići na Mundijal.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Nakon oktobarskih mečeva u baražu bi nositelji bili: redom Portugal (16 bodova), Švicarska (14), Škotska (14), Španija (13), Poljska (11) i Hrvatska (11), a nenositelji Češka, Norveška, Rumunija, Ukrajina te Vels i Austrija iz Lige nacija.

Inače, Evropu će na Mundijalu predstavljati 13 reprezentacija. Direktan plasman u Katar su već osigurale Danska i Njemačka.

Promo

Top Komentari

DeteVi
Pričamo o baražu a do sada pobijedili Kazahstan i Kuvajt. Euforija do neba. A kad izgubimo jednu utakmicu svi misle da smo najgora reprezentacija.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi