Predsjednik s najviše titula u historiji fudbala u suzama: "Radije bih umro nego glasao za njega"

Pred odlučujuće izbore

Predsjednik s najviše titula u historiji fudbala u suzama: "Radije bih umro nego glasao za njega"

Edmir Škorić

Jorge Nuno Pinto da Costa najtrofejniji je predsjednik jednog fudbalskog kluba. Na njegovom čelu je gotovo 42 godine, ali bi se era moga završiti za šest dana, mada vjeruje da će i dalje dobiti podršku.

Predsjednik je Porta od 1982. godine, osvojio je desetke državnih i međunarodnih naslova, te postao najtitulairaniji sportski predsjednik na svijetu. Pinto da Costa sada se natječe za još jedan mandat na čelu tima sa Dragaa.

"Ako partneri zaborave ove 42 godine i ne žele vidjeti projekte koje predstavljamo, posljedice će biti njihove", poručio je.

Na putu do 87. godine života ne brine ga neminovnost smrti, već pravi listu ljudi koji ne mogu da dođu na njegovu sahranu, a postoji već jasan kodeks kako da izgledaju oni koji budu dobili priliku da ga isprate na drugi svijet. "Ja ne želim crne kravate ili žalost, želim ljude s plavim kravatama u čast Porta", poručio je.

Pinto da Costa također se prisjetio djetinjstva s braćom. "Bilo nas je šestero braće i sestara, svi smo se dobro slagali i kad god smo bili zajedno, bilo je veselje. Igrali smo fudbal, hokej...", rekao je, prisjetivši se da je uz majku naučio jednu od osobina koje smatra bitnim. "Mama nas je navikla na strogoću. I naučili smo biti podrška, pomagati jedni drugima. Još uvijek puno mislim o njoj".

Oglasi

U istom razgovoru predsjednik FC Porta, čiji ostanak na dužnosti ovisi o rezultatima izbora 27. aprila, prisjetio se i svog oca i njegove iznenadne smrti, koji je 1977. godine izgubio život zbog sinkope dok je bio u automobilu, a otkrio je i da je za sebe priželjkivao drugačiji život.

"Mislio sam da ću biti advokat, ali život me odveo na druge stvari. Kad sam se rodio, predsjednik Porta bio je moj ujak, očev brat i bio je advokat", rekao je, objasnivši da nije krenuo tim putem jer bi to značilo preseljenje u Coimbru, a on nije želio otići iz Porta u to vrijeme.

Jedan od najvećih konkurenata dugogodišnjem predsjedniku Porta je bivši trener tog kluba Andre-Villas Boas.

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

A kada su navijači Porta pjevali o klupskim izborima odnosno protiv Villas-Boasa, davajući dugogodinjem predsjedniku podršku, on je kroz suze rekao: "Radije bih umro nego glasao za Andre-Villas Boasa".

Pod njegovim vodstvom Porto je osvojio i Ligu prvaka. Bilo je to 2005. godine kada je ekipu vodio Jose Mourinho, a osim toga i preko 20 titula u prvenstvu Portugala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti