Danas tri meča Premijer lige, poslastica u Mostaru
Foto: T. Hebib

Deveto kolo

Danas tri meča Premijer lige, poslastica u Mostaru

Eldar Ganibegović

Danas su na rasporedu tri utakmice devetog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

U jučerašnjem uvodnom meču gledali smo sjajan i efikasan fudbal, a Sloboda je u Banovićima s 4:2 savladala Slogu. Neka se u istom ritmu nastavi i danas.

Leotar - Posušje

Prva i najneatraktivnija utakmica dana na rasporedu je od 17 sati. Sastaju se osmi (Posušje) i deveti (Leotar) tim na tabeli, između kojih je razlika samo jedan bod, jedni imaju osam, a drugi sedam.

Trebinjski tim igra toplo hladno, a nevjerovatan je podatak da će im ovo biti tek druga domaća utakmica u ovoj sezoni nakon što su 12. augusta ugostili i s 1:0 savladali Velež.

Osim toga, gostovali su redom kod Željezničara, Sloge, Zrinjskog, Širokog Brijega, Tuzla Cityja, Borca i Sarajeva.

Posušje, kao i Leotar, u ovaj meč ulazi s porazom iz prethodne utakmice kada ih je nadigrao Željezničar, te sigurno obje ekipe žele da dođu do pobjede koja bi vratila pozitivan momentum u ekipi.

Oglasi

Pravdu na ovom meču dijelit će Elvedin Topuzović, a treba spomenuti da zbog suspenzije u ekipi Posušja neće biti Ivana Bešlića.

Široki Brijeg - Borac

Ovaj meč također možemo okarakterisati kao jedan od derbija kola. Široki Brijeg najpozitivnije je iznenađenje ove sezone i tek su u prošlom kolu doživjeli prvi poraz i to protiv sjajnog Tuzla Cityja.

U goste im dolazi Borac koji je prva ekipa ove sezone koja je smjenila trenera. Nakon odlaska Nenada Lalatovića, podsjetimo, stigao je Vinko Marinović i u svom debiju na klupi Banjalučana s 1:0 po katastrofalnom vremenu i terenu u Novom Gradu srušio prvaka Zrinjski rezultatom 1:0.

Stanje na tabeli kaže da je Borac treći s 13 bodova, dok je Široki peti s bodom i utakmicom manje, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se Borac izdvojiti u odnosu na Široki ili će ih hercegovački tim preskočiti na tabeli.

Glavni arbitar na utakmici Borca i Širokog Brijega će biti Ermin Sivac iz Zenice, pomoćnici će biti Stefan Tešanović i Amir Kadić.

Oglasi

Meč na Pecari igra se od 19 sati, a na njemu bi mogao debitovati i novi napadač Širokog Brijega kojeg su prije nekoliko dana i zvanično predstavili.

Zrinjski - Sarajevo

A od 19 sati u Mostaru igra se i derbi kola između aktuelnog prvaka države Zrinjskog i aktuelnog lidera na tabeli, Sarajeva.

Mostarski tim je zakucan za dno tabele s tri boda, no to nije realno stanje jer su odigrali tek tri utakmice, a mnoge odgodili zbog nastupa u Evropi, no već su upisali dva poraza (Željezničar i Borac), pa protiv Sarajeva "nemaju prava" na kiks.

S druge strane, Sarajevo u ovaj meč ulazi nakon što su konačno izašli iz jedne crne serije od četiri utakmice bez pobjede. Prije šest dana savladali su Leotar na Bilinom polju s 3:0 i momentum je na njihovoj strani.

Oglasi

Sergej Jakirović, trener Zrinjskog, neće moći računati na suspendovanog Josipa Ćorluku koji je protiv Borca dobio crveni karton, svoj čak treći u ovoj sezoni, Maglica, Tičinović i Mandić su također out, dok je pod znakom pitanja i nastup Ilinkovića koji je zadobio udarac u glavu na revanšu protiv Slovana u Bratislavi.

"Sarajevo, dosta promjena, novi trener. Imamo svi oscilacija, zato je to nekako zbrda, zdola. Pogotovo mi s odgođenim utakmicama nemamo pravu sliku tabele, ali sigurno da je Sarajevo malo promijenilo način igre. Sada su više motorični, više dolaze do protivničkog gola, imaju dosta prilika i morat ćemo biti na visokom nivou. Zrinjski - Sarajevo je uvijek derbi, za mene jedan od najvećih derbija u ovoj ligi i po trofejima i po veličini klubova. Čeka nas jako težak posao, ja se nadam da ćemo biti na nivou. Igramo kući pred svojom publikom i napravit ćemo sve da ostvarimo pozitivan rezultat", rekao je Jakirović uoči ovog susreta.

"Drago mi je igrati derbi utakmice, gdje dolazi kvalitet do izražaja. Dolazi nam derbi u jako dobro vrijeme po nas, uvezali smo tri dobre utakmice, posljednju smo i pobijedili. Zrinjski je umoran od Evrope, više psihički, nego fizički", kazao je Dudić za klupsku stranicu FK Sarajevo pa nastavio:

"Pokušat ćemo iskoristiti njihov psihološki momenat i predstaviti se u što boljem izdanju."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Derbi Zrinjski - Sarajevo sudit će Luka Bilbija, a pomagat će mu Senad Ibrišimbegović i Josip Čolić, dok će Frano Jelić iz Širokog Brijega biti četvrti sudija.

Sutra nas još čekaju utakmice Velež - Tuzla City (17:00) i Željezničar - Igman (19:00).

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
I ostat ce zadnji na tebeli
5 3
Hasimaga
Sarajevo-zrinjski nije najveci derbi ove lige niti ce ikada biti.Umjetni klub ne moze sa velikanima u istu recenicu.Derbi je sa Velezom, Slobodom ....ali samo je jedan istinski berbi , najveci u ovoj ligi,Sarajevo- seljo i to je to
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi