Prelazak iz juniorskog u seniorski fudbal - (ne)rješiv problem bh. fudbala
Detalj sa susreta Željezničar - Zrinjski

Ne smije se okretati glava od stvarnih problema

Prelazak iz juniorskog u seniorski fudbal - (ne)rješiv problem bh. fudbala

Kenan Lizde

Pisati ili pričati o bosanskohercegovačkom fudbalu a ne spomenuti veliki problem mladih igrača, odnosno njihov prelazak iz juniorskog u seniorski fudbal je okretanje leđa stvarnim problemima sa kojima se godinama suočava najvažnija sporedna stvar na svijetu u našoj zemlji. Da li svi zajedno, a prije svega oni koji rukovode našim fudbalom, možemo nešto uraditi po tom pitanju? 

Svake godine iz omladinskih pogona fudbalskih klubova u Bosni i Hercegovini izađe najmanje oko 400 mladih igrača, koji više nemaju pravo nastupa za juniore i veliko pitanje je šta se dalje dešava sa tim momcima.

U tu brojku smo uvrstili samo mladiće iz prva dva ranga takmičenja (Wwin liga, Prva liga FBiH i Prva liga RS). Kakva je kvaliteta tih momaka, koliko su znanja i vještine prikupili u svom fudbalskom školovanju i koliko su spremni sa taj očito fatalni prelaz u seniorsko takmičenje.

Rijetki od njih budu prepoznati i tretirani kao projekti kluba, te samim tim imaju adekvatnu minutažu i dobar broj nastupa. Određeni broj ostane u klubu ponajviše zbog kvote U21 pravila. Da li je do njihovog kvaliteta ili "kukavičluka" struke je pitanje na koje je teško dati odgovor, no kako su našoj zemlji treneri potrošna roba, onda se može razumijeti i to što se uglavnom oslanjaju na "provjerena" igračka imena i što više vjeruju iskustvu od mladosti.

Velika većina mladih fudbalera, njih oko 400, bude prepušteno sami sebi pokušavajući da pronađu klub za koji bi mogli nastupati. Dosta od tog broja, u nemogućnosti pronalaska adekvatnog kluba, sa 20-ak godina definitivno prestane da se bavi fudbalom.

Oglasi

Detalj sa jučerašnjeg Kup susreta Borac - Sarajevo

Ovaj problem je daleko veći nego što ga u ovom trenutku možemo i pojmiti. Bosna i Hercegovina ostaje bez mladih igrača, prisiljeni smo iz stranih država dovoditi igrače sumnjive kvalitete, a pravilo kako su svi igrači sa područja Ex-Yu "domaći" igrači još više potencira ovaj problem.

Reprezentativne selekcije U21 i seniorska ostaje bez potrebne baze iz koje bi pokušali crpiti kvalitetu, pa smo svjedoci kako sve manje ozbiljnih igrača reprezentarivnog kalibra dolazi iz naše lige.

Rani odlazak u inostranstvo može biti poguban

Također, u zadnje vrijeme je nekolicina naših mladih talentiranih igrača pokazala određeni nivo kvalitete i kao takvi ostvarili transfere u kvalitetnije lige, ali primjeri Karića i Mehmedovića (oba nisu zabilježili nastup za Lokomotivu) govore kako ni rani odlazak nije uvijek ispravan put. Ima i lijepih primjera, kao što je dvojac iz Zrinjskog Sučić i Šakota koji su mladi otišli a uspjeli se nametnuti u kvalitetnim sredinama.

Rješenje problema bi možda bila jedinstvena druga liga (profesionalna) u koju bi ušle najkvalitetnije ekipe sadašnjih prvih liga entiteta, a da Prva liga FBiH i Prva liga RS nastave postojati ali kao treći rang takmičenja.

Ukoliko pak to nije moguće zbog svima poznate političke situacije, onda bi se moglo razmisliti o smanjenju broja klubova u entitetskim ligama, recimo na po 12, pogotovo ukoliko dođe do smanjenja elitnog ranga na 10 klubova.

Oglasi

U tom slučaju bismo dobili koliko - toliko kvalitetnije druge lige gdje bi igrači koji izlaze iz juniora mogli dobiti ono što im je potrebno za nastavak razvoja - mnogo kvalitetnije utakmice, ali i uslove za treniranje.

U konačnici, sve te niže lige bi se morale zaštititi pravilima o ograničenom broju stranaca i sa što većim brojem igrača zaštićenog godišta. Tada bi klubovi koji imaju dobar rad u omladinskom pogonu, a zbog pritiska rezultata nisu u stanju istrpiti mlade igrače, tražili partnere u manjim sredinama gdje bi mogli posuđivati mlade talente, a ovi bi se iz istih vraćali zreliji i kvalitetniji.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Samim tim bi najosjetjiviji period za mladog igrača, period od 18-te do 21-e godine, bio ispunjen nastupima koji im trenutno u toj fazi najviše nedostaju.

Bilo kako bilo, problem prelaska iz juniora u seniore je sasvim sigurno jedan od najvećih problema bh. fudbala i po tom pitanju se nešto treba raditi. Priče koje često slušamo i koje se svode na to "ako je kvalitetan onda će igrati" nas zapravo udaljavaju od rješavanja problema.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

plemic
pohvale za članak, i ovoga bi sadržaja trebalo biti više. manite se tko je tkoga kresn'o, šta je ručao neki bezvezni igračič, šta je rekao ili uradio tamo neki zaostali degistanac i sl. željni smo analiza, statistike, povjesti ... budite prvi u državi sa pregledom kartona, strelaca, asistencija ...
1 0
enko
Oformiti ligu ,razvojnu u 21 i eto rijesen problem.najvise se izgubi igraca od u 19 do u 21.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi