Ništa više neće biti kao prije - Potvrđene historijske promjene u engleskom fudbalu
FOTO: EPA

Šta će reći navijači?

Ništa više neće biti kao prije - Potvrđene historijske promjene u engleskom fudbalu

Esmer Oštraković

Engleska je poznata kao kolijevka fudbala i kada se govori o nastanku fudbala naravno sve se veže upravo za ovu zemlju.

Rijetke su situacije da se u ovoj zemlji bilo šta mijenja kada je riječ o pravilima u domaćem prvenstvu ili kupu, jer Englezi dosta gledaju do tradicije. Ipak, nekada se i to dogodi.

Tako su iz Fudbalskog saveza Engleske zvanično potvrdili dvije velike promjene kada je riječ o FA Kupu, a pravilo stupa na snagu već od naredne sezone. Brojni navijači neće biti sretni zbog ovoga.

Naime, iz FA su spremili novi kalendar takmičenja i trajat će minimalno šest godina, ali pitanje je koliko će zbog svega ovoga biti sretni navijači.

Tako će se utakmice FA kupa sada igrati vikendima, uključujući i kvalifikacijske utakmice, kao i utakmice pete runde koje su do sada većinom igrane sredinom sedmice.

Oglasi

Kao dio novog rasporeda sve utakmice od četvrte runde pa do kraja takmičenja neće biti igrane u istom terminu kao i utakmice Premiershipa kao što se nekada znalo desiti.

Osim toga, ogromna je promjena i to da više neće biti ponovljenih utakmica u okviru FA Kupa. Sigurno je da će ova odluka podijeliti navijače jer je upravo to davalo dodatnu draž ovom takmičenju.

Još uvijek se čekaju prve reakcije klubova, ali i posebno navijača oko promjene pravila.

Poluautomatski ofsajdi od naredne sezone u Premiershipu

U nadi da će smanjiti vrijeme potrebno za donošenje VAR odluka u Engleskoj će od naredne sezone na djelu biti poluautomatska ofsajd tehnologija.

Premijerligaški klubovi jednoglasno su se složili da ovaj sistem treba da bude uveden, a to bi trebalo dužinu VAR provjere za ofsajd smanjiti za oko 30 sekundi.

FIFA je ovu tehnologiju koristila ja Svjetskom prvenstvu koje je 2022. godine odigrani u Kataru, a također se korsiti i u Ligi prvaka, te u Seriji A.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi