Protiv koga bi Zmajevi mogli igrati u play offu Lige nacija?

Liga nacija je jedina nada do EURO-a

Protiv koga bi Zmajevi mogli igrati u play offu Lige nacija?

Bosna i Hercegovina je današnjim porazom od Armenije izgubila šanse da se kroz kvalifikacije plasira na Evropsko prvenstvo 2020. 

Naš tim do kraja kvalifikacija ima odigrati još četiri susreta, ali jasno je da misli trebaju biti okrenute Ligi nacija jer nam je to jedina preostala šansa da se nađemo na smotri najboljih evropskih selekcija.

Podsjetimo, naš državni tim je u grupi 3 lige B Lige nacija zauzeo prvu poziciju. Imali smo 10 bodova nasuprot Austrije koja je imala sedam, dok je treća bila Sjeverna Irska koja nije imala ni jedan bod.

To je našoj selekciji već u tom trenutku donijelo eventualno novu šansu za EURO. Kažemo 'eventualno' jer se naš tim prvo imao priliku plasirati na EURO kroz kvalifikacije, a da se to desilo ne bismo ni igrali play off Lige nacija.

Play off Lige nacija igra se u martu sljedeće godine, a zamišljeno je da ga igraju pobjednici svih grupa kroz sistem polufinalne i finalne utakmice. Dakle, iz lige b Lige nacija taj play off bi trebale igrati reprezentacije Ukrajine, Švedske, Bosne i Hercegovine i Danske jer su bile najbolje u svojim grupama. Najbolje rangirana reprezentacija bi u polufinalu igrala protiv najslabije rangirane, a također bi bila domaćin, dok će se domaćinstvo finala određivati žrijebom. Pobjednik u finalnom meču plasirat će se na EURO.

Vrijedi napomenuti prvo činjenicu da reprezentacija koja se kroz kvalifikacije plasira na EURO neće igrati pomenuti play off. Umjesto nje u igru upada sljedeća najbolja rangirana reprezentacija iz lige B.

Iako su kvalifikacije došle tek do polovice, već se može naslutiti da reprezentacija Ukrajine neće igrati ovaj play off jer će se gotovo izvjesno plasirati na EURO direktno iz svoje kvalifikacione grupe.

Ona je bila najbolja u grupi 1 lige b Lige nacija, a pobjednik grupe 2 bila je Švedska. Ona je trenutno trećeplasirana u svojoj kvalifikacionoj grupi i ima jednak broj bodova kao Rumunija koja je druga, ali Šveđani imaju meč manje i igraju ga večeras protiv Norvežana pa bi već do ponoći trebali skočiti na drugo mjesto.

U grupi 3 smo mi bili najbolji, a kada je riječ o grupi 4 lige B Lige nacija, tamo je prvoplasirana završila Danska. I Danci također dobro stoje u svojoj kvalifikacionoj grupi. Oni su trenutno drugoplasirani sa devet bodova nakon pet mečeva, ali imaju meč više od Švicaraca koji su trećeplasirani i imaju bod manje. Dakle, i tu treba čekati da završe večerašnji mečevi, ali i nakon njih stvari neće biti baš potpuno jasne jer je do kraja kvalifikacija ostalo još mečeva.

Da sumiramo. Obzirom da se Ukrajina već gotovo plasirala, a da bi isto mogla uraditi i Švedska, možda i Danska, onda bi se play off mogao 'smiješiti' nekim drugim selekcijama iz lige b Lige nacija. To su one selekcije koje su bile rangirane ispod ovih koje su osvojile grupe, pa bi eventualni protivnici našoj reprezentaciji umjesto Ukrajine, Švedske i Danske mogle biti selekcije poput Češke Republike ili Velsa. I te selekcije svakako ne bi bile nimalo lak zalogaj posebno za ovakve Zmajeve koji liče na sve samo ne na reprezentaciju koja bi trebala nekoga poput ovih selekcija zabrinuti.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Naravno, sve ovo još uvijek treba uzeti s rezervom obzirom da je ostalo još do kraja kvalifikacija te bi se stvari u grupama u kojima igraju naši potencijalni rivali mogle promijeniti. 

Inače, play off Lige nacija igrat će se od 26. do 31. marta naredne godine.

Top Komentari

gaziiiiJAaaa
Dobro bi bilo protiv Andore ili San Marina, Malta i Luxemburg su isto nezgodni..
55 4
FCS04
SERGEJ BARBAREZ
35 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi