Borba za licencu i Prvu ligu FBiH: 'Posebna' pravila, omladinske selekcije i tabela u drugom planu
Navijači Čelika se nadaju da će naredne sezone njihov tim igrati Prvu ligu FBiH

Na ispitu za budućnost su članovi Izvršnog odbora Saveza

Borba za licencu i Prvu ligu FBiH: 'Posebna' pravila, omladinske selekcije i tabela u drugom planu

S. Mlaćo

Kao mala 'bomba' je jučer u sportskoj javnosti odjeknula informacija da je NK Čelik iz Zenice ostao bez licence za doigravanje za Prvu ligu FBiH.

Nešto manje je svima bitno da je na istom spisku bugojanska Iskra, nekada respektabilni klub danas na niskim granama, te visočka Bosna, klub koji je također mnogo poštovan širom naše zemlje, ali već odavno ne igra bitnu ulogu u bh. nogometu.

Tako je odlučila Prvostepena komisija za licenciranje NS FBiH, a sigurno mjesto u doigravanju imaju FK Gornji Rahić i FK Klis Buturović Polje.

Ne, nisu prvenstva u navedenim ligama završena, u nekima se još ne zna ni prvaci, ali se već zna ko će igrati doigravanje. Apsurd je to, ali u bh. nogometu sve je moguće.

FK Gornji Rahić je trenutno na desetom mjestu u Drugoj ligi Sjever sa 41. osvojenim bodom i za novim prvakom FK Seona zaostaje čak 17 bodova.  Nije to ni bitno, jer se već odavno znalo da FK Gornji Rahić će igrati doigravanje, bitno je bukvalno samo da se klub ne ugasi, pozicija nije ni bitna. Nije to donijelo ništa dobro ni za ovaj klub, iako su vodili bitku za prvaka, kasnije su se 'opustili', te došli bliže donjem dijelu tabele.

Takva su pravila u NS FBiH, pa mnogima, onima koji slabije prate dešavanja ništa apsolutno nije ni jasno. Nije bitno da su prvak, ne moraš biti, drugi, treći, peti, a igrat ćeš kao da si prvak.

Oglasi

Za FK Gornji Rahić svi imaju riječi hvale. Sjajan stadion, uvijek ispunjene tribine i ambiciozan klub, a pohvale idu svakako administraciji kluba koja je ispunila sve što je NS FBiH tražio.

[facebook]https://www.facebook.com/photo?fbid=956197722174753&set=a.390596518734879[/facebook]

Poznajavući iste, nije ni čudo. Sigurno je da nisu ni spavali kako bi sve uradili 'po ps-u', što se na kraju i desilo. Ipak, ponovo se postavlja pitanje da li četiri Druge lige FBiH imaju smisla. Ni NK Iskra neće biti prvak, Bugojanci su trenutno petoplasirani u Drugoj ligi Zapad, a bili su i desetoplasirani, jednom čak nisu ni otputovali na utakmicu, kasnije su se 'skupili'.  Za npr. vodećim Bratstvom iz Bosanske Krupe zaostaju nevjerovatnih 25 bodova.

I prošle godine su Bugojanci igrali doigravanje, rival je bila Stupčanica iz Olova, nisu ni pokazali veliku želju da nešto naprave na terenu. Neće vjerovatno ni sada, ali žele dobiti iz drugog pokušaja licencu i igrati doigravanje. Imaju svoju 'računicu'.

Dolazimo onda do timova koji su npr. prvaci, a nema ih u doigravanju. Za koga oni igraju? Za raju? Za pehar i svako svojoj kući, te opet 'jovo na novo'. FK Seona je već dugi niz godina u samom vrhu u grupi Sjever.

Oglasi

Spočitavati rezulate klubu koji je u pet godina dva puta prvak, dva puta drugoplasirani te jednom trećeplasirani bilo bi i smiješno. Pa i bezobrazno.

Klub nema omladinske selekcije, samim time ne ispunjava ta famozna pravila Saveza za viši rang. Mladi odlaze iz naše zemlje, sve manje dječaka želi trenirati, na nekim utakmicama nižeg ranga publiku može izbrojati za pola minute, sport je na niskim grama u kompletnoj državi, uništavaju ga razni delegati, komesari, sudije koje igraju glavne uloge čak i u Premijer ligi, te naravno sami klubovi koji snosi veliki dio krivice,  a zamislite tek šta se dešava na nižim rangovima. Oni koji bolje prate znaju šta se dešava. Sve i svašta, moglo se snimiti bar par filmova, Danis Tanović bi bez problema uzeo još jednog Oskara.

A šta znači da imate omladinske selekcije? Da pojednostavimo, to je ono da imate mlađe selekcije i nek samo igraju. Kako, za koga, kakve su lige, kome igraju djeca, ko ih prati?  Ma kome je to bitno... Neko je tako napisao i tako treba da bude. A protiv sistema se ne ide... A i klubovi šute. Svi navode da su bez 'oraha u džepu', ali bitke ipak žele da im vodi neko drugi...

Sada se postavlja pitanje šta će se desiti ukoliko u bubnju za doigravanje budu dva ili npr. tri kluba? Šta ukoliko Iskra i Čelik ostanu bez licence. FK Gornji Rahić i FK Klis će direktno u viši rang? Da li to žele, da li su im ambicije vezano za to... Da li će licencu dobiti samo jedan kluba, Čelik ili Iskra?

U tom slučaju tri kluba će u doigravanje. Jedan će proći direktno. Ostala dva će odigrati dva međusobna duela. A ukoliko direktni putnik bude onaj koji nema ambicija, tj. sredstava, volje, želje za viši rang? 'Milion' je kombinacija, a FK Seona se pitaju zašto oni nisu našli svoje mjesto u doigravanju, zašto npr. evo sada neće biti ukoliko ne budu četiri tima, što bi bio pravi cirkus...

Oglasi

FK Seona - SportSport.ba

Smatraju da su to po rezultatima, organizacijom kluba, te svemu ostalom itekako zaslužili.

“Mi smo zaista napredovali u proteklom periodu. Pokazuju to rezultati, dobili smo i brojne pohvale brojnih klubova te sportskih radnika. Zasluženo smo prvi, tabela to pokazuje. Spremni smo igrati doigravanje, a naše ambicije su vezane za viši rang. Ne znam baš za sve ostale klubove da li oni uopšte žele igrati igrati Prvu ligu FBiH. Mi to želimo, imamo uslove, imamo prije svega i finansije, a spremni smo organizovati i omladinske selekcije, kako bi sve ispunili. Pomalo je i nevjerovatno da nas niko nije ni spomenuo u svemu ovome, a prvaci smo. Skoro od starta sezone smo prvi, trenutno imamo jedanaest bodova ispred prvih pratioca i već smo ozvaničili titulu“, istakao je prvi čovjek FK Seona Fahrudin Selimović.

Da li će u Savezu reagovati, bar za budućnost mijenjati 'čudna' pravila, ostaje da se vidi. Sudbinu Iskre i Čelika odlučit će Drugostepena komisija za licenciranje. Prvo će iz Zenice i Bugojna u kasu Savezu morati da uplate po 800 KM. Toliko košta žalba. Radi se o mjesečnoj plati 'običnog' građanina naše zemlje.

Nogomet je skupa 'igračka' u BiH, morate to shvatiti. E sad dolazimo do Drugostepene komisije za licenciranje. Pitate se sigurno ko su tu ljudi, kako su došli do te 'funkcije'. Da li  je bio neki konkurs, sa nekim se dobro 'paze', upali su jer nije htio niko, itd.,...

Oglasi

Ne, predložili su njihovi Savezi. Kantonalni. Oni predlaže svoje ljude u Komisije Saveza. Pa kako koga zapadne. Nekoga ona 'prava' Komisija, nekoga ona manje bitna.  Nekome je bitno samo da je negdje, pa se u lokalnom kafiću može pohvaliti da je bio u Sarajevu i da je odlučivao o nekome...

Nedavno smo objavili da su članovi Prvostepene komisije NS FBiH su: Ante Matijević, Ibrahim Tatarević, Edhem Ekmeščić, Ivan Krištić, Kenan Greda i Bernard Cakalin.

Također smo naveli da su u Drugostepenoj komisiji, također javnosti slabije poznata imena i prezimena. To su: Amir Sivro, Josip Čolić, Vlatko Bošnjak, Emina Čizmić, Mato Itrić i Zafir Kajević.

Jedan od članova komisije, nećemo zbog korektnosti navoditi koji, te otkrivati prve ili druge, u neslužbenom razgovoru je odlučio da nam iskaže nezadovoljstvo nakon objavljenog teksta.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

'Pogodili' smo ga, te ja kazao da predlaže da iznesu sportske bioigrafije svih ljudi koji su u Savezima, kako bi javnost najbolje saznala ko su navedeni 'likovi'.

Dodao je da je spreman dati svoju sportsku biografiju, te da je već dugo u nogometu. Svakako vrlo dobro ideja. 

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Gari Garinča
Savez je odavno sam sebi svrha.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi