Prvoligaški fudbal u BiH: Utakmice u Banja Luci, Tuzli, Zenici, ali i nekim malim sredinama

Očekuju nas i daleka gostovanja

Prvoligaški fudbal u BiH: Utakmice u Banja Luci, Tuzli, Zenici, ali i nekim malim sredinama

Haris Zilić

Bh. fudbal bi od naredne sezone mogao biti veoma zanimljiv na prvoligaškim terenima. Vraćaju se pojedini klubovi na fudbalsku mapu, dok će neki centri mimo svih očekivanja imati klubove u Prvoj ligi, ali takva je trenutna situacija.

U borbi za Premijer ligu Bosne i Hercegovine naredne sezone gledat ćemo 16 ekipa u Prvoj ligi FBiH i 18 ekipa u Prvoj ligi RS.

Nakon dugo vremena pojedina mjesta će gledati prvoligaški fudbal, a to se prvenstveno odnosi na Nevesinje obzirom da je FK Velež izborio promociju u prvu ligu RS, kao i na Palama zahvaljujući promocijiji FK Romanija.

U Prvoj ligi FBiH pojedini fudbalski centri su izgubili prvoligaše to se prvenstveno odnosi na Travnik i Bugojno. Također prvoligaški karavan u RS neće biti u Gacku, Tesliću, Bileći, Brčkom...

Zanimljivo je da ćemo po prvi put u prvoligaškom karavanu gledati utakmice u tri od pet najvećih gradova u Bosni i Hercegovini. Čelik Zenica i Sloboda Tuzla su u Prvoj ligi FBiH, BSK Banja Luka je od naredne sezone ponovo u Prvoj ligi RS.

Oglasi

Ako dodamo još Radnik iz Bijeljine i Rudar iz Prijedora možemo produžiti ovu paralelu pa konstatovati da će pet od sedam najvećih centara u Bosni i Hercegovini imati klubove u prvoligaškom karavanu.

Posebnu pažnju će privlačiti i neke manje sredine i mjestašca od par hiljada stanovnika. Tako ćemo recimo u Prvoj ligi FBiH gledati FK Gronji Rahić u Prvoj ligi RS je FK Omarska.

Sredine i gradovi koji su nekako tradicionalni vezani za prvoligaški fudbal i naredne sezone neće rušiti tu "tradiciju" pa ćemo utakmice gledati na stadionima u Zvorniku, Banovićima, Kaknju, Gračanici, Gradačcu, Modriči, Mrkonjić Gradu.

Prviligaša će između ostalih imati i Laktaši, Prnjavor, Olovo, Gradiška...

Pogledajte sve gradove i mjesta u kojima će se naredne sezone igrati prvoligaški karavan koji obećava nikad veća uzbuđenja.

Oglasi

Prva liga FBiH: Olovo, Budućnost, Goražde, Gradačac, Srebrenik, Tomislavgrad, Kakanj, Tešanj, Kosova, Bihać, Gračanica, Doboj kod Kaknja, Hadžići, Tuzla, Gornji Rahić, Zenica.

Prva liga RS. Zvornik, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Pale, Banja Luka, Dubica, Modriča, Omarska, Vojkovići, Laktaši, Prnjavor, Gradiška, Foča, Bijeljina, Prijedor, Istočno Sarajevo, Trebinje.

U Prvoj ligi FBiH gledat ćemo veliki derbi Čelika i Slobode, a u Prvoj ligi RS također imamo nekoliko derbi duela, a izdvajaju se gradski derbi Željezničara i BSK-a u Banja Luci, derbi Slavije i Famosa...

Najduže gostovanje gledat ćemo u Prvoj ligi RS. Borac iz Dubice na gostovanje Loetaru u Trebinje u jednom pravcu će putovati oko 330 km, a ista situacija će biti kada bude Leotar putovao na sami sjever naše države, dakle ekipa će za jednu gostovanje u odlasku i povratku preći više od 650 km.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

U Prvoj ligi FBiH najduže gostovanje je za fudbalere Jedinstva u Goražde, odnosno za FK Goražde u Bihać. U jednom pravcu ekipe će preći put oko 400 km, dakle u oba pravca oko 800 km.

Dosta će biti kandidata za promociju u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, ali i dosta ekipa koje će za cilj imati opstanak u Prvim ligama, tako da će sezona bez sumnje biti puna uzbuđenja i rezultatske neizvjesnosti.

Top Komentari

Convicts
Vajdu kli.t.oris
0 0
Karanfil
Ako su ovo uzbuđenja,ja sam svr.š.io.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi