Promjene u propozicijama takmičenja za novu sezonu: Moguće je i da ne bude doigravanja za Prvu ligu

Svoju šansu može čekati i klub iz Prve lige FBiH

Promjene u propozicijama takmičenja za novu sezonu: Moguće je i da ne bude doigravanja za Prvu ligu

S. Mlaćo

NK Čelik i FK Gornji Rahić izborili su plasman u Prvu ligu FBiH kroz doigravanje.

Zeničani su bili prvaci Druge lige Centar, dok je Rahić bio petoplasirana momčad u grupi Sjever.

NK Čelik i FK Gornji Rahić izborili su plasman u Prvu ligu FBiH kroz doigravanje.

Zeničani su bili prvaci Druge lige Centar, dok je Rahić bio petoplasirana momčad u grupi Sjever.

Ipak, veoma 'čudna' pravila Saveza dovela su do toga da npr. u doigravanju igraju dvije petoplasirane momčadi, čitaj NK Iskra Bugojno - FK Gornji Rahić.

Klub za plasman u Prvu ligu FBiH moraju ispunjavati pravila koja se odnose na infastrukturu, postojanje omladinskih selekcija, pa tako u doigravanje možete i sa posljednje pozicije, ukoliko klubovi iznad vas ne ispunjavaju pravila ili ne žele se prijaviti na licenciranje.

Oglasi

U Savezu su sada odlučili reagovati te malo izmijeniti pravila.

Klub koji se može prijaviti za licenciranje mora biti do petog mjesta na tabeli, a ukoliko se to ne desi, mijenjat će ga tim iz Prve lige FBiH.

Također, postoji mogućnost i da ne bude doigravanja, ukoliko samo dva tima budu ispunjavala uslove.

Kako je već poznato, doigravanje igraju prvaci četiri Druge lige - Sjever, Centar, Zapad i Jug, uz ispunjavanja svih pravila Saveza.

Oglasi

Već sada je npr. jasno da mnogi klubovi bez ambicija ulaze u sezonu, te da će tako trošiti novac i voditi bitku na terenu, ali i van njega, a da na kraju od toga neće imati ništa.

Iz Saveza su promjene propozocija takkmičenja objasnili putem zvanične stranice.

S tim u vezi, ukoliko prvoplasirani klub Druge lige FBiH ne ispunjava uvjete za ulazak u viši rang, odnosno ukoliko ne dobije licencu za učešće u Prvoj ligi Federacije BiH, plasman u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH može ostvariti i sljedeći klub prema plasmanu iz Druge lige Federacije BiH, zaključno sa osvojenim petim mjestom, a koji je dobio licencu za igranje u Prvoj ligi FBiH.

U slučaju da u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH plasman ostvare tri kluba doigravanje će igrati prvi naredni klub Prve lige FBiH prema plasmanu.

Ukoliko plasman u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH ostvare dva kluba iz četiri grupe Druge lige FBiH i dobiju licencu za učešće u natjecanju Prve lige FBiH, doigravanje se neće igrati već će plasman u Prvu ligu FBiH ostvariti oba kluba;

Ukoliko se u doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH plasiraju dva prvoplasirana kluba i dva kluba plasirana od drugog do petog mjesta Druge lige FBiH u tom slučaju se međusobno ne mogu sastati dva prvoplasirana kluba", stoji na stranici Saveza.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi