Abramovičeva igra

I dalje je čovjek koji se za sve pita

Abramovičeva igra

Adnan Beganović

Samo dva dana nakon agresije Rusije na Ukrajinu, bogati ruski biznismen, čovjek blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i stopostotni vlasnik Chelseaja, Roman Abramovič, je putem zvaničnog saopštenja poručio da prepušta upravljanje kluba povjerenicima Chelseajeve dobrotovorne organizacije.

"Tokom 20 godina koliko upravljam Chelseajem uvijek sam se brinuo za klub i donosio odluke koje su u najboljem interesu kluba. Ostajem vjeran tome i zbog toga sam danas odlučio da upravljanje klubom prepustim povjerenicima Chelseajeve dobrotvorne organizacije. Vjerujem da su oni u najboljoj poziciji da se nastave brinuti za klub, igrače, članove kluba i navijače", poručio je Abramovič, no na Otoku je i nekoliko dana nakon njegove poruke nejasno šta će se desiti sa Chelseajem.

Ko je sada vlasnik Chelseaja? Pitanje je na koje na Otoku traže odgovor, no zapravo se još uvijek ništa nije promijenilo. Naime, Abramovič i dalje posjeduje 100 posto dionica Chelseaja preko holdinga čije sjedište je u Velikoj Britaniji pod nazivom Fordstam Limited. Abramovičeva izjava o davanju upravljanja kluba njegovoj dobrotvornoj zakladi ne može promijeniti tu činjenicu. Dionice nisu predane.

Zašto Abramovič želi stvoriti dojam distance od svoje najprofitabilnije neruske imovine? Još je jedno pitanje na koje se na Otoku traži odgovor, ali ga u ovom trenutku nema. Abramovič nije bio sankcionisan od britanske, američke ili bilo koje druge vlade nakon ruske invazije na Krim 2014. godine, a nije sankcionisan ni kada je ruska tajna služba pokušala ubiti bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u Salisburyju 2018. godine. No, milijarder je upravo izgubio pravo na život u Engleskoj zbog čega je uzeo državljanstvo Izraela, a potom i Portugala.

Opis nije dostupan.

Pored toga, Abramovič i njegovi advokati su uvijek poricali da je blizak Kremlju i kada se potezalo pitanje o njegovom sankcionisanju, uvijek su to isticali u prvi plan. Često su u svojoj "odbrani" govorili da je on samo uspješan biznismen koji je slučajno Rus. Vjerovatno će se i sada, ukoliko se bude poteglo pitanje njegovog sankcionisanja, braniti na isti način, ali upravo zbog svega navedenog u zraku "visi" pitanje zbog čega se distancira od Chelseaja i koliko dugo će dobrotvorna organizacija upravljati klubom o koliko će se brinuti o njemu?

Oglasi

Odgovore niko ne zna i mnogo toga zavisi od toga da li će biti sankcionisan. Ako ne bude, on i dalje ostaje vlasnik kluba, ljudi u koje godinama ima povjerenje će ga i dalje voditi, a ako se ikada odluči prodati ga, veliku svotu novčanica stavit će u svoj džep. A, šta će se dogoditi ako bude sankcionisan?

Dio stručnjaka za ovu problematiku na Otoku smatra da se neće desiti ništa epohalno, odnosno da za Abramoviča ništa neće krenuti po zlu. Ovu tezu "drže" jer je tvrtka registrovana u Ujedinjenom Kraljevstvu, te je u prošloj godini razadila više od 400 miliona funti i njome trenutno upravlja dobrotvorna organizacija. No, s druge strane dio stručnjaka se pita kako tvrtka koja je u potpunom vlasništvu sankcionisane osobe može funkcionisati. Ističu da bi britanski računi tvtke bili zamrznuti te da nijedna britanska tvrtka u tom slučaju ne bi mogla poslovati sa klubom.

Kakvi su interesi britanske vlade?

Naravno, veliku ulogu u ovoj priči odigrat će i interesi britanske vlade. Da li će dopustiti da jedan od najuspješnijih i najboljih klubova bankrotira. Gotovo je sigurno da to nije u njenom interesu.

No, koja je onda svrha sankcionisanja Abramovič? Nekoliko je scenarija u igri, odnosno u tom slučaju postoji mogućnost da se dionice prenesu na dobrotovornu organizaciju kako bi njeni upravitelji mogli voditi uredan proces prodaje. Moguće je i da se privremeno nacionalizira te da kompletnu tvrtku vodi Nadine Dorries, sekretarica za kulturu.

Sve su to neke moguće solucije, no ništa još nije sigurno jer britanski zakoni o sankcijama su poprilično novi i nikada prije nisu imali posla sa pojedincima poput Abramoviča ili imovinom poput Chelseajeve. Drugim riječima, ako bude sankcionisan mnogo toga će zavisiti i o britanskim interesima, no u ovom trenutku niko na Otoku ne može biti siguran u bilo šta vezano za ovo pitanje.

Opis nije dostupan.

Ključna riječ iz Abramovičevog saopštenja bez pravnog značenja

Pravni stručnjaci na Otoku su analizirali su Abramovichevo saopštenje i nisu donijeli nijedan konkretan zaključak, odnosno još uvijek im nije jasno šta to zapravo znači u praksi. Ključna riječ "stewardship" nema pravnog značenja, a u saopštenju Abramovič nije naveo od čega je zapravo odustao. U izjavi ruski milijarder nije naveo da je predao dionice pa zbog toga pitanje kontrole, glasanja i donošenja odluka ostaju nejasna.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Abramovič je dobrotvornoj organizaciji dao upravljanje, a ne vlasništvo pa po tamošnjim zakonima on ostaje "Osoba značajne kontrole" u Chelseaju. Pojam "Osoba značajne kontrole" odnosi se na nekoga ko ima više od 25 posto dionica ili glasačkih prava i on ima pravo imenovati ili smijeniti većinu upravnog odbora ili na neki drugi način ima značaj uticaj odnosno kontrolu.

Dakle, Abramovič je i dalje apsolutni vlasnik Chelaeaja jer nije prenio dionice ili glasačka prava sa sebe ili Fordstam Limiteda, koji je matična tvrka Chelseaja, na dobrotvornu organizaciju i dalje je zapravo čovjek koji sve kontroliše.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

anga
Pa naravno da ce se pitat, ulozio milijarde i sad treba reci evo vam odo ja... izvinite ako smetam.
3 3
Mele
On je pola Izraelac pola Rus, zato moze da ima i to drzavljanstvo. a Portugalsko je kupio za lovu.
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi