Ako je BiH u krizi, kako se onda zove njihovo stanje? Švedska na najnižim granama u 21. stoljeću
Reprezentacija Švedske propušta drugo veliko takmičenje u nizu, a doživjela je krah i u Ligi nacija.

Neprepoznatljivi su

Ako je BiH u krizi, kako se onda zove njihovo stanje? Švedska na najnižim granama u 21. stoljeću

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u očitoj je krizi, oko toga ćemo se svi složiti. Međutim, opet bolje stoji od Švedske. Ova nekada respektabilna selekcija na najnižim je granama od početka 21. stoljeća, čemu svjedoče rezultati koje (ne) prave u posljednje vrijeme.

Jasno je da je od nastupa na Svjetskom prvenstvu 2014. godine reprezentacija Bosne i Hercegovine u padu. Blago smo počeli padati, prije totalnog kraha i najlošijih kvalifikacija u historiji. 

Imali smo u tom periodu i dva sjajna rezultata u Ligi nacija. Osvajali smo 2018. i 2022. godine grupu u B diviziji, te na taj način obezbijedili baraže za EURO 2020. i 2024. godine. 

Međutim, koliko god naša selekcija bila u krizi rezultata i dalje ima šansu da ode na Evropsko prvenstvo u Njemačku. Preko baraža, jasno. No, tamo sigurno nećemo gledati reprezentaciju Švedske.

Reprezentacija ove skandinavske države doživjela je veliki krah prvo u Ligi nacija prošle godine, a ove i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Oglasi

Švedska ispala u C diviziju Lige nacija, Srbija osvojila grupu

Prošle godine Švedska je nastupila u grupi 4 B divizije Lige nacija. Protivnici su bile selekcije Srbije, Norveške i Slovenije.

Grupu je osvojila selekcija Srbije s 13 bodova, a pratile su je Norveška s 10 i Slovenija sa 6.

S ukupno četiri osvojena boda (sve u duelima protiv Slovenije), Švedska je završila na četvrtoj poziciji u grupi i ispala je u C diviziju gdje će igrati u septembru, oktobru i novembru naredne godine.

Srbija i Norveška su po dva puta savladali Švedsku u prošlom izdanju Lige nacija.

Nakon tako lošeg rezultata u Ligi nacija, bilo je jasno da Švedska plasman na EURO mora tražiti direktno i da nema šanse da zaigra u baražu. 

Kvalifikacije za zaborav za EURO 2024. u Njemačkoj

Protivnici Švedske u grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo bili su Belgija, Austrija, Azerbejdžan i Estonija. Očekivalo se da se Šveđani bore s Belgijom i Austrijom za jednu od prve dvije pozicije u grupi, no vrlo rano je postalo jasno da će Skandinavci teško do jedne od te dvije pozicije.

Oglasi

Grupu F Švedska je okončala na trećoj poziciji s 10 bodova. Belgija je na vrhu imala 20, a druga Austrija jedan manje.

Prije 11 dana Šveđani su doživjeli veliku sramotu. Bolji od njih bio je Azerbejdžan i to s čak 3:0, uz to da su utakmicu domaćini završili s igračem manje na terenu, a treći gol postigli s desetoricom. 

Austrija, koja im je bila i glavni konkurent, pobijedila ih je dva puta, dok su uspjeli jedan bod u dvije utakmice otkinuti protiv Belgije.

Najveća kriza u 21. stoljeću 

Ovo je po prvi put u 21. stoljeću da će Švedska propustiti dva velika takmičenja u nizu. Podsjetimo, nije se kvalifikovala niti na Svjetsko prvenstvo koje je krajem 2022. godine igrano u Kataru.

Posljednji put kada se Švedska nije kvalifikovala za dva velika takmičenja u nizu bio je krajem 20. vijeka. Prvo nije igrala 1996. na Evropskom, a dvije godine kasnije ni na Svjetskom prvenstvu.

Zanimljivo, prije toga je 1992. godine Švedska igrala polufinale Evropskog prvenstva, dok je 1994. godine osvojila treće mjesto na Mundijalu u SAD-u.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Svakako da su najbolje rezultate na Mundijalima bilježili od 1938. do 1958. godine. Prvo su u Francuskoj 1938. bili četvrti, 12 godina kasnije u Brazilu treći, da bi 1958. osvojili drugo mjesto kao domaćini.

Kada su Evropska prvenstva u pitanju, polufinale 1992. godine je za Švedsku i dalje najbolji rezultat u historiji, a tako će ostati najmanje do 2030. godine. Ako ovako nastave, mnogo duže od toga.

Top Komentari

Sanska_Prangija
Jeste li vi normalni? Gori od nas?? Pa ljudi imali u bejenoj ligi nacija srbiju, norvesku i sloveniju. U kvalifikacijama belgiju, koja je u vrhu evropskog fudbala, a i austriju koja je sjajnoj formi, tuce velike repke kao i male.. A mi? Ha ha ha..
0 1
makelele
Ja kad vidim švabe, kako igraju, bude mi lakše. Mi smo premija
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi