Gdje je i šta radi jedini Brazilac u dresu reprezentacije BiH?

Odigrao samo jedan meč

Gdje je i šta radi jedini Brazilac u dresu reprezentacije BiH?

A. Čaušević

Brazil je za mnoge najfudbalskija nacija na svijetu pa se pojava da neki Brazilac zaigra za drugu reprezentaciju uopšte ne čini toliko iznenađujućom. Svog Brazilca imala je i Bosna i Hercegovina.

Riječ je o Ricardu Baianu, bratu apsolutne legende Premijer lige BiH, Wangera Santosa Laga. On je dres bh. reprezentacije obukao samo jednom.

Baiano je briljirao u dresu Širokog Brijega, da bi nakon toga dobio bh. pasoš, a u reprezentaciju ga je pozvao Blaž Slišković.

Poziv i nastup u bh. dresu su mu bili neophodni kako bi realizovao transfer u Rusiju, a prvi i posljednji put za naš nacionalni tim je zaigrao protiv Srbije u kvalifikacijama za SP 2006. godine.

Brazilski fudbaler je priliku za igru dobio u posljednjih 15-ak minuta i za provedeno vrijeme na terenu pružio je sasvim solidnu partiju, međutim više za BiH nije zaigrao.

Nakon toga Baiano je otišao u Kuban Krasnodar, igrao je još nekoliko godina u Rusiji, a 2012. godine se vratio u Široki Brijeg gdje je i završio karijeru.

Poslije okončanja karijere imao je angažman u Rusiji, a nakon toga se vratio u Brazil. Trenutno je angažovan u niželigaškom klubu Colo-Colo iz Ilheusa i to kao pomoćni trener.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ove sezone njegov tim je igrao finale razigravanja za plasman u Seriju A države Bahija, ali su poslije penala ispali od Unirba te nisu uspjeli ostvariti veliki uspjeh.

Inače, Baiano je prije sedam godina radio i u omladinskim selekcijama Krasnodara, a u Colo-Colu je angažovan od marta 2020. godine.

Top Komentari

nedoni46
Poziv i nastup u bh. dresu su mu bili neophodni kako bi realizovao transfer u Rusiju. I dan danas je slicno.
17 0
Penderinos
Ko da je danas drugačije, takve interesdzije zauzimaju mjesto u reprezentaciji onima koji bi se borili srcem. Zbog takvih su ispaštali i medunjanin i njemu slični
10 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi