Hoće li 2023. godina zlatnim slovima ostati upisana u historiji italijanskog fudbala?

Dva Bosanca akteri u svemu

Hoće li 2023. godina zlatnim slovima ostati upisana u historiji italijanskog fudbala?

E. Ganibegović

Italijanski klubovi ove sezone su sjajni na međunarodnoj sceni. Po jedan će igrati svako od tri evropska finala i 2023. godina bi mogla zlatnim slovima ostati zapisana u historiju italijanskog fudbala.

Prvo finale od tri UEFA-ina takmičenja igrat će se za 12 dana, odnosno 31. maja. Biti će odigrano na Puskas Areni u Budimpešti, a sastat će se Roma i Sevilla. U pitanju je finale Evropske lige.

Roma je prošle sezone osvojila Konferencijsku ligu, njeno premijerno izdanje, a Jose Mourinho ih je ove sezone odveo u finale drugog po rangu takmičenja u Evropi gdje će igrati protiv Seville u "Sevillinom takmičenju". 

Vidjet ćemo može li Jose Murinho ponoviti uspjeh iz 2017. godine kada je s Manchester Unitedom osvojio ovo takmičenje i donijeti Romi drugi evropski trofej u nizu. Osim trofeja, motiv je i učešće u Ligi prvaka naredne sezone koje se garantuje osvajaču Evropske lige.

Zatim će sedmog juna u Pragu biti odigranu finale Konferencijske lige. Tamo će se sastati West Ham i Fiorentina, a nakon Rome još jedan italijanski klub ima šansu da osvoji ovo takmičenje.

Oglasi

Fiorentina pred sobom ima dva finala, pošto će osim finala Konferencijske lige protiv Intera igrati i finale Coppa Italije, te ovu sezonu tim iz Firence može završiti s dva trofeja.

Šlag na tortu biti će 10. juna u Istanbulu. Inter će se u gradu na Bosforu sastati s Manchester Cityjem i imat će šansu da osvoji prvog "klempu" nakon 2010. godine kada su osvojili tripletu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Dakle, italijanski klubovi (Inter, Roma i Fiorentina) mogli bi podići sva tri trofeja UEFA-inih takmičenja ove sezone, a medalje će oko vrata, bilo zlatne ili srebrene, svakako ići i oko vrata dva bh. reprezentativca - Edina Džeke (Inter) i Benjamina Tahirovića (Roma).

Ukoliko se to dogodi, to bi značilo i još jedan evropski trofej za italijanski fudbal, a u pitanju je UEFA-in Superkup koji se igra početkom naredne sezone.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Robijasi_It
zato su unaci propustili svjetsko da bi ulozili u klubska takmičenja
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi