Haos na ulicama od ranog jutra, a gradski derbi igra se tek večeras

Nažalost, očekivano

Haos na ulicama od ranog jutra, a gradski derbi igra se tek večeras

Edmir Škorić

Nekoliko sati prije početka gradskog derbija na centralnim ulicama zabilježeni su veliki navijački neredi.

Roma i Lazio igraju večeras od 18 sati na Olimpicu, ali u centru Rima već su počeli okršaji i to među navijačima dva kluba.

Već od ranih jutarnjih sati počela je da vlada napetost u Rimu, a u blizini stadiona došlo je do sukoba u kojem je učestvovalo oko stotinjak Rominih ultrasa i oko 200 ultrasa Lazija.

Policija je bila prisiljena korsititi čak i suzavac kako bi razdvojila zaraćene strane. Pripadnici policije na kraju su uhapsili 41-godišnjeg navijača Rome, a vjerovatno će biti još privođenja do početka utakmice.

Tokom policijske intervencije već su zaplijenjene kacige, palice i ostali razni predmeti koje su navijači Rome i Lazija namjeravali koristiti u međusobnom okršaju.

Oglasi

Na derbiju postoji vrlo visok rizik od nereda, a grad je u zoni stadiona zatvoren od sinoć. Već u prvoj utakmici bilo je problema između navijača.

Ultrasi Roma napali su Lazijale kod Ponte Milvia, ali je policija uspjela da zaustavi žestoke sukobe. Zatim su u večernjim satima ultrasi Lazija izboli dvojicu navijača Rome u pubu koji posjećuju navijači Giallorossija.

Tu je i antisemitska poruka koju su navijači Rome istakli protiv rivala Lazija noć prije derbija. Na baneru, koji visi na mostu Corso Francia, piše: "Lazio, opet u vozu", popraćen Davidovom zvijezdom. Referenca je na novi zbor Lazija na notama Annalisine pjesme, ali diskriminirajuća namjera odnosi se na vozove Židova deportiranih tokom fašizma.

Utakmice Lazija i Rome oduvijek su bile posebna priča i gotovo svaki put dolazi do obračuna, što na ulicama, što na tribinama, a ni na terenu nikada nije bilo "fer i korektno".

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ovaj meč posebno je zanimljiv jer je i za domaćeg trenera Danielea De Rossija i za gostujućeg Igora Tudora debitanski kada su gradski derbiji u pitanju. De Rossi ih je kroz karijeru naravno imao puno kao igrač Rome, ali sada je ovo nešto sasvim drugo.

Vučica je peta na tabeli sa 52 boda, a Lazio sedmi sa 46 bodova. Jednima je san i dalje Liga prvaka, drugima bilo kakav izlazak u Evropu.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BosanskaSvedska
Red je da se i ovi potamane!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi