Roman Abramovič ne priznaje poraze: Poslao je ponudu da kupi cijeli klub samo zbog jednog igrača

Zbog njega je bio spreman na sve

Roman Abramovič ne priznaje poraze: Poslao je ponudu da kupi cijeli klub samo zbog jednog igrača

Edmir Škorić

Druga polovica devedesetih bila je najbolji period u historiji slavnog engleskog Chelseaja. Iako je 1955. godine londonski klub  postao prvak Engleske i osvojio Superkup, veći dio svog postojanja Chelsea je bio u sredini tabele ili čak čamio u drugoj ligi. Kasnije se vratio na staze stare slave, a najljepši period je bio onaj kada je u klub došao ruski tajakun Roman Abramovič, koji je morao da prod Plavce kada je izbio rat Ukrajine i Rusije.

Chelsea je 1996. godine osvojio svoj prvi trofej nakon 26 godina. Ekipu je vodio legendarni Nizozemac Ruud Gullit, a okosnicu su činili fudbalski majstori, Italijani Gianluca Vialli, koji je nažalost preminuo od posljedica raka, potom Roberto Di Matteo, Gainfranco Zolla, a tu je bio i Francuz Frank Leboeuf. Osvajanjem FA kupa oni su prekinuli post dug čak 26 godina.

Legendarna generacija Chesleaja predvođena Zolom

U zimu 1998. pregovori o novom ugovoru za Nizozemca zapali su u slijepu ulicu, a zamijenio ga je igrač-trener Vialli. I kreće lov na trofeje - prvo Kup pobjednika kupova, UEFA Superkup, Liga kup, FA kup, FA superkup - sve je to osvojio Chelsea u dvije i pol sezone.

Vođa te ekipe bio je veličanstveni Gianfranco Zola. Italijan je s 30 godina napustio Italiju, gdje je važio za jednu od glavnih zvijezda Serie A, pa postao miljenik publike na Stamforf Bridgeu. Premier liga je 1996. godine još uvijek bila prilično konzervativna liga, a onda je napokon došao igrač koji je umjesto  beskrajnih ubačaja u šesnaesterac igrao petama i izvodio savršena niska dodavanja.

Ukupno je Zola za Chelsea odigrao 311 utakmica i postigao 80 golova. U zadnjoj sezoni za klub, na početku koje je Gianfranco imao 36 godina, uspio je zabiti 16 puta i odvesti ekipu do četvrtog mjesta, odnosno kvalifikacija za Ligu prvaka.

Napadač je odlučio završiti karijeru u rodnoj Sardiniji te je u ljeto 2003. potpisao ugovor s Cagliarijem. A samo sedam dana kasnije Chelsea je promijenio vlasnika: klub je kupio Roman Abramovič.

Oglasi

Ruski oligarh ostao je šokiran kada je saznao da je simbol kluba, Zola, otišao i prije nego što je posao završen. Abramovič je zatim prišao Cagliariju s ponudom za kupnju Zole. Primamljiva ponuda za skromni klub koji je igrača dobio besplatno. Ali su Italijani odbili.

Abramovič ne priznaje poraze, pa je poslao još jedan upit s jednim pitanjem: koliko košta cijeli Cagliari, dajući naslutiti da je za dobrobit Gianfranca spreman u potpunosti kupiti klub. Nakon ovog prijedloga uljudno su se s njim oprostili.

Uglavnom, Zola je otišao u Italiju, pomogao Cagliariju da se vrati u Serie A i zabio 13 golova u svojoj oproštajnoj sezoni. Posljednje golove zabio je protiv Juventusa u zadnjem kolu na Delle Alpiju. Nekoliko dana prije 39. rođendana.

Tako je završila karijera legendarnog fudbalera, koji je s Napolijem uspio postati prvak te osvojiti evropske kupove s Parmom. I ako je priča o Abramoviču i Cagliariju malo pretjerana, ova priča samo naglašava posebnost Gianfranca Zole.

Oglasi

Zola je za Cheslea igrao od 1996. do 2003. godine, a prošle godine dao je izjavu i priznao da je iznenađen posljednjim transferima kluba i potezima koje je smatrao pogrešnim.

"Iznenadilo me što je toliko iskusnih igrača otišlo. Koliko shvaćam, Chelsea je krenuo u izgradnju nove ekipe, ali otišli su iskusni igrači koji su puno toga osvojili. Igrači u koje su se drugi ugledali. Oni vam trebaju, u teškim trenucima na njih se oslanjate. Toliko ih je puno otišlo i to nikako ne pomaže situaciji u klubu", rekao je Zola.

Došla je ta izjava nedugo nakon što su prošlog ljeta klub napustili Mateo Kovačić, Kai Havertz, Cezar Azpilicueta...

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ove sezone Chelseaju baš ne ide i pod vodstvom Mauricija Pochettina nalazi se tek na devetom mjestu sa svega 31 bodom, dok vodeći Liverpool ima čak 14 bodova više.

Plavci ne igraju ni u Evropi, a veliki broj novih igrača tek treba da se posloži i da donese rezultate u budućnosti.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti