Ronaldinho bojkotuje utakmice Brazila: "To je to ljudi, dosta mi je"

Šta se desilo preko noći?

Ronaldinho bojkotuje utakmice Brazila: "To je to ljudi, dosta mi je"

Edmir Škorić

Dok su ljubitelji fudbala u Evropi uzbuđeni zbog Eura 2024, Brazilci već razmišljaju o Copa Americi, koja počinje 21. juna. Legendarni igrač brazilske reprezentacije Ronaldinho nekoliko dana ranije dao je neočekivanu izjavu o kojoj sada svi pišu.

U petak je u Njemačkoj počelo Evropsko prvenstvo, koje će sljedećih dana uzbuđivati ​​ljubitelje fudbala. Njemačka je u prvom meču slavila protiv Škotske sa 5:1, drugi meč odigran danas dobila je Švicarska sa 3:1 protiv Mađarske. U toku dana sastaju se još Španija i Hrvatska od 18, te Italija i Albanija od 20:45 sati.

Paralelno sa evropskim, aktivne su i južnoameričke reprezentacije. Za šest dana počinje Copa America, a Brazil je odigrao dvije prijateljske utakmice ovog mjeseca. Dobili su Meksiko s 3:2, dok je protiv SAD bilo 1:1. Petostruki svjetski prvaci smatrat će se prvim favoritom na Copa Americi, ali legendarni Ronaldinho ne vjeruje u svoj nacionalni tim.

Bivši playmaker je tokom blistave karijere sa svojom domovinom osvojio Svjetsko prvenstvo i Copa Americu. Ali Ronaldinho je u subotu inzistirao da više neće gledati nijednu utakmicu Selecaa u znak protesta.

“To je to ljudi, dosta mi je. Ovo je tužan trenutak za one koji vole brazilski fudbal. Postaje teško pronaći duh za gledanje utakmica. Ovo je možda jedna od najlošijih ekipa zadnjih godina, nema respektabilne čelnike, već za većinu prosječne igrače. Fudbal pratim odmalena, puno prije nego što sam razmišljao o tome da postanem igrač, i nikad nisam vidio tako lošu situaciju kao što je ova", rekao je Dinho i nastavio:

Oglasi

"Nedostatak ljubavi prema dresu, nedostatak odlučnosti i najvažnije od svega: fudbal. Ponavljam, naša izvedba bila je jedna od najgorih stvari koje sam ikada vidio. Kakva šteta. Stoga, tvrdim da neću gledati nijednu utakmicu na Copa Americi, niti slaviti pobjedu".

Ova izjava zaista je sve iznenadila, a pitanje je kako će zvijezde poput Vinicius Juniora, Endricka, Rodryga i drugih podnijeti ovako teške riječi jednog od najboljih fudbalera u historiji brazilske reprezentacije.

Brazil u Sjedinjenim Državama traži 10. kontinentalnu titulu, ali definitivno nije na razini od prije nekoliko godina. Dovoljno je znati da su kvalifikacije za SP 2026 završili na šestom mjestu sa osam bodova manje od lidera Argentine.

Ekipa koju vodi Dorival Junior igraće u grupi sa Kolumbijom, Paragvajom i Kostarikom. Prvi meč na programu je 24. juna kada će u Inglewoodu odmjeriti snage sa Kostarikom.

Oglasi

Ma koji Ramos i Terry? Ronaldinho izabrao najboljeg defanzivca ikad: "Skidao mi je osmijeh s lica"

Iako je imao "samo" pet do šest vrhunskih sezona Ronaldinho se opravdano smatra jednim od najboljih fudbalera ikad i njegova riječ itekako ima težinu kada se bira najbolji defanzivac u historiji.

Ronaldinho je tokom svoje karijere na terenu imao mnogo teških protivnika. I dok je sa Sergiom Ramosom lako izlazio na kraj, John Terry je bio ipak krupan zalogaj.

Kako god osvajač Zlatne lopte iz 2005. godine je za najtežeg protivnika izabrao Paola Maldinija, čovjeka za kojeg u šali voli reći da mu je skidao osmijeh s lica.

Ronaldinho je ostao upamćen kako se tokom mečeva uglavnom smijao i bio je raspoložen jer uživa u igri koju voli, ali dueli sa Maldinijem se bili nešto drugo.

Moj najteži protivnik mora biti Maldini. Bio je previše vješt. Izluđivao me", rekao je bivši fudbaler Barcelone te dodao:

Oglasi

"Nemoguće je ostati neimpresioniran koliko je činio da sve izgleda jednostavno i bez napora. Pogotovo kad igraš protiv njega."

Zanimljivo da su Ronaldinho i Maldini jednu sezonu bili saigrači. Bilo je to u takmičarskoj godini 2008/2009 nakon koje se Italijan oprostio od fudbala.

"Za mene je Maldini uvijek bio najbolji defanzivac i imao sam sreću igrati s njim. Danas mi je on veliki prijatelj, velika mi je radost što je tako jer on mi je pravi idol."

Maldini je cijelu svoju karijeru proveo u Milanu čiji je dres nosio četvrt vijeka. Osvojio je sve što se moglo osvojiti uključujući pet Liga prvaka.

Ronaldinho nije ni prvi ni posljednji koji je Maldinija proglasio najboljim defanzivcem u historiji. Isto je uradio i njegov bivši reprezentativni kolega Ronaldo.

Top Komentari

user1574859714
Brazil još od 2014 je osrednja ekipa sa osrednjim igracima za tu reprezentaciju. Tako da je sve upravu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi