Tako unikantno, tako elegantno i tako savršeno - to je mogao samo on

Pogodak Ronaldinha će se zauvijek pamtiti

Tako unikantno, tako elegantno i tako savršeno - to je mogao samo on

Edmir Škorić

Dva je puta u karijeri Ronaldinho izabran za najboljeg na svijetu, te je po mnogima jedan od najtalentovanijih koji je ikada zaigrao nogomet.

Ronaldinho je definitivno jedan od najvećih svih vremena i neko čiji se golovi i potezi i godinama kasnije prepričavaju ili pregledavaju na internetu i na TV kanalima. Povukao se 2015. godine, a kasnije se u medijima nalazio zbog loših poslovnih odluka i nekih nepopularnih poteza.

Međutim, ono što je radio u prošlosti se ne zaboravlja. Bio je apsolutni mađioničar s loptom u nogama, a neke njegove pogotke niko ne može i ne želi da zaboravi. Ako se to i dogodi, tu smo mi (novinari op.a) da vas podsjetimo na njih.

Jedan od onih u rubrici posebnih postignut je na Stamford Bridgeu u meču osmine finala Lige prvaka u sezoni 2004/05 između Chelsea i njegovog tadašnjeg kluba Barcelone. Tada je Brazilac primio loptu od Andresa Inieste, te je okružen petoricom igrača Chelseaja perfektnim udarcem postigao gol.

Gol koji je postigao Ronaldinho odveo je Barcelonu u četvrtfinale. Katalonci su prvi dvoboj dobili 2:1, no na početku drugog bili su na rubu katastrofe - u prvih 20 minuta Londončani su zabili čak tri. No, onda se umiješao brazilski maestro - prvo je realizirao jedanaesterac, da bi pred kraj prvog poluvremena krajnje nestandardnim golom ušao u povijest Lige prvaka.

U intervjuu za Yahoo 13 godina kasnije, Ronaldinho je rekao: “Dobro se sjećam tog gola. Kada neko može učiniti nešto jednostavno tako učinkovitim, to na kraju postaje jedinstveno. Bio je to jednostavan gol: malo sam nagnuo tijelo i nožnim prstom napravio pokret koji je ušao u povijest".Joe Cole, koji je u toj utakmici igrao za Chelsea, doživio je više emocija od Ronaldinhovog gola nego sam Brazilac. “Nikad nisam doživio takve emocije na terenu. Kad je Ronaldinho zabio, bilo je kao da su pauzirali stadion, bilo je nevjerojatno," prisjetio se Cole u podcastu Jamieja Carraghera.

Joe Cole, koji je u toj utakmici igrao za Chelsea, doživio je više emocija zbog Ronaldinhovog gola nego sam Brazilac. “Nikad nisam doživio takve emocije na terenu. Kad je Ronaldinho zabio, bilo je kao da su pauzirali stadion, bilo je nevjerovatno", prisjetio se Cole u podcastu Jamieja Carraghera.

Barcelona se ipak nije uspjela plasirati u sljedeći krug - u 76. minuti gol Johna Terryja poslao je Chelsea u četvrtfinale. Isti taj Cole rekao je da je Ronaldinho bio toliko iznerviran porazom da je nakon utakmice razbio frižider na Stamford Bridgeu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

No, nakon takvog nastupa bilo bi glupo bilo šta zamjeriti legendarnom Brazilcu, koji je nakon Barcelone igrao još za Milan, Flamengo, Atl. Mineiro, Queretaro i Fluminense, a prethodno ponikao u Gremiju. Prvi izazov u Evropi bio mu je PSG, odakle se i lansirao u zvijezde.

Osvajao je mnoge individualne nagrade i trofeje, a najposebnije stvari doživio je s Barcelonom - dva La Liga naslova, dva Superkupa Španije, jednom je osvajao i Ligu prvaka. Bio je prvak Italije s Milanom i prvak svijeta s Brazilom. Osvajao je sa nacionalnim timom i Copa Americu 1999.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi