Kako je čuveni Ronaldo postao prodana duša? "Došao je kao kralj, a otišao kao lopov"

Prevario je Morattija

Kako je čuveni Ronaldo postao prodana duša? "Došao je kao kralj, a otišao kao lopov"

A. Čaušević

Ronaldo da Lima se smatra jednim od najboljih igrača u historiji fudbala. Unazadile su ga brojne povrede koljena i ko zna gdje bi mu bila granica da je imao uslove za treninge i oporavk kao što to imaju današnji fudbaleri. 

Ronaldo je vrlo vjerovatno jedini fudbaler koji je igrao za Barcelonu, Real Madrid, Milan i Inter te je podjednako cijenjen i poštovan od strane većine navijača četiri evropska giganta što dovoljno govori o njegovim igračkim kvalitetima.

Ronaldo je vrlo vjerovatno jedini fudbaler koji je igrao za Barcelonu, Real Madrid, Milan i Inter te je podjednako cijenjen i poštovan od strane većine navijača četiri evropska giganta što dovoljno govori o njegovim igračkim kvalitetima.

U Evropu je stigao stigao 1994. godine kada je potpisao za PSV, zatim je uslijedio transfer u Barcelonu, a na Nou Campu se zadržao samo godinu kada je 1997. za tada rekordnih 26.5 miliona eura prešao u Inter.

Član Nerazzurra je bio pet godina. Osvajio je u milanskom klubu Zlatnu loptu, stekao svjetsku slavu, a istovremeno je zarađivao ogroman novac. Sedmična plata mu je bila nevjerovatnih 150.000 dolara.

Ipak, rastanak sa Interom i nije bio toliko lijep zbog čega čuveni brazilski napadač s pravom nosi epitet jedne od najvećih prodanih duša u historiji fudbala.

Oglasi

Za pet godina na Meazzi Ronaldo je bio van stroj čak 33 mjeseca. Dok su ljekari pokušavali da ga osposbe on je redovno uzimao visoku platu i vratio se na Mundijalu 2002. godine u velikom stilu kada je s Brazilom postao prvak svijeta.

Ubrzo je uslijedila velika izdaja. Dok su Ronaldo i njegov menadžer ubijeđivali Massima Morattija da od odlaska u Real neće biti ništa, 22 dana nakon Svjetskog prvenstva uslijedio je transfer među Kraljeve, a nekadašnji vlasnik Intera je ostao šokiran.

"Ovo je posljednji ispad u nogometnom svijetu lišenom moralnih vrijednosti. Stigao je kao kralj. Odlazi kao lopov", kazao je Moratti tom prilikom.

Ronaldo je za 45 miliona eura otišao u Real, a skoro pet godina kasnije potpisao za Intereovog najvećeg rivala, Milan.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Vraća se na pogrešnu stranu grada. Nije lijepo. Ovakav transfer može se dogoditi u današnjem fudbalu, ali priznajem da mi se to ne sviđa. Nadao sam se da će pregovori propasti. Sve je aspurdno", kazao je Moratti nakon Ronaldovog transfera među Rossonere.

Brazilac se među Rossonerima zadržao sezonu i pol, ali već je bilo jasno da mu se bliži kraj karijere što zbog povreda što zbog kilaže. Od fudbala se oprostio u februaru 2011. godine. Posljednji klub u karijeri mu je bio Corinthians.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi