Bili su najbolji i svi su ih se plašili: Samo za čovjeka "poderanih koljena" nisu imali recept!

Čuveni trio italijanske odbrane

Bili su najbolji i svi su ih se plašili: Samo za čovjeka "poderanih koljena" nisu imali recept!

A. Čaušević

Iako nikada zajedno nisu bili prvaci svijeta ili Evrope, Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta i Paolo Maldini se opravdanu smatraju najboljim defanzivnim trio u historiji. Čuvena trojica italijanskih defanzivaca su obilježila jednu eru.

Paolo Maldini je za mnoge najbolje defanzivac ikada, dok uopšte mnogo za njim ne zaostaju Fabio Cannavaro i Alessandro Nesta koji su dominirali krajem prošlog i početkom ovog stoljeća.

Cannavaro i Nesta su 2006. godine postali prvaci svijeta, a tada Maldini nije nastupao za reprezentaciju iako je i dalje bio igrački aktivan.

Igrao je Maldini finala svjetskih i evropskih prvenstava, ali nikada nije osjetio zlato u svojim rukama. 1994. godine u SAD-u Azzurri su izgubili od Brazila na penale.

Najbolji reprezentativni turnir Maldini, Nesta i Cannavaro su odigrali na Evropskom prvenstvu 2000. godine gdje su u finalu izgubili od Francuske.

Godinama su dominirali i na terenima Serije A i to kada je italijansko prvenstvo bilo nabolje na svijetu. Za sve su imali recept, osim za jednog čovjeka.

Oglasi

U pitanju je ko drugi nego Luis Nazario da Lima Ronaldo, čuveni Brazilac koji je i sa poderanim koljenima uspjevao da nadmudri ovaj trio.

Kako je izgledao susret Cannavara i Ronalda svojevremeno se prisjetio Lillian Thuram, saigrač italijanskog štopera u Parmi.

"Prvi put sam imao priliku da igram protiv Ronalda u dresu Parme. Okrenuo se licem prema meni, uradio dva puta biciklicu, nisam znao gde se nalazim. U tom trenutku počinjem da galamim na Cannavara

'Obori ga, obori ga!' Napravio je faul i dobio žuti karton. Sljedeća scena, uzima Ronaldo loptu, pravi onu njegovu čuvenu fintu kada spoljnim djelom stopala pomjeri loptu desno, pa je vrati unutrašnjim na lijevo. Ja na zemlji. Tada se meni obratio Cannavaro:

'Lili, večeras ćemo ostati sa devet igrača u polju, kako da ga zaustavimo?' Na šta nam je Ronaldo na lošem italijanskom rekao:

Oglasi

'Momci, je l' ja previše preterujem u svojim driblinzima?'

Pogledali smo se međusobno i spustili glavu, a on je bio Il Fenomeno", ispričao je Thuram.

Da je od Ronalda strahovao i Maldini svojevremeno se prisjetio drugi Francuz, Marcel Desailly.

"Igrao sam za Milan dok je Ronaldo bi u Interu. Jedini put kada sam Maldinija vidio zabrinutog bilo je kada smo igrali protiv Ronalda."

"Uvijek mi je govorio: 'Marcel, moraš ostati sa mnom, trebam tvoju pomoć. Dvojica ga moramo čuvati. Ako uzme loptu, pobjegne i nećemo ga više uhvatiti.'

"Bio je sjajan, čarobnjak. Svi bi ostajali bez daha kad bi on uzeo loptu. Cijeli stadion je bio u neizvjesnosti."

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ronaldo je u očima mnogih najbolji igrač svih vremena. Karijeru su mu obilježile ozbiljne povrede koljena koje su i značajno uticale na njegove partije na terenu.

Imao je nekoliko operacija na oba koljena, ožiljci su ostali trajni, a čuveni brazilski as i danas ima poteškoća sa kretanjem zbog tih povreda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi