Bezobrazni rival, "poderana" koljena i partija života: Fenomen trpio uvrede, žestoko se osvetio

Utakmica o kojoj se i danas priča

Bezobrazni rival, "poderana" koljena i partija života: Fenomen trpio uvrede, žestoko se osvetio

A. Čaušević
Teme:

Rijetki su igrači koji se mogu smatrati najboljim u historiji. Malo ih je ostavilo toliko neizbrisiv trag da se i nakon njihovog penzionisanja traže klipovi po video platformama o čarolijama i magijama koje su izvodili na terenu. 

Igrač koji je mogao puno više nego što je pokazao je Ronaldo da Lima Nazario, ali i to mu je bilo dovoljno da se smatra ako ne na najvećim, onda sigurno jednim od najvećih igrača u historiji fudbala. 

Niti jednog igrača povrede nisu unazadile kao što je to bio slučaj sa legendarnim Il Fenomenom, napadačem čija je "famozna" biciklica bila neriješiva engima za sve defanzivce svijeta. 

Ronaldo je igrao u eri najboljih štopera svijeta kao što su Paolo Maldini, Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro, Jaap Stam, Rio Ferdinand, Walter Samuel i mnogi drugi, ali niko od njih mu nije mogao ništa. 

Čuveni Brazilac je tokom karijere odigrao niz velikih utakmica, vrhunac mu je svakako bilo Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu kada je bio najbolji igrač turnira. Te godine je osvojio i drugu Zlatnu loptu. 

Oglasi

Eksplozivnost, brzina, okretljivost, tehnika te precizan i snažan šut su bile Ronaldove glavne karakteristike. Godinama se na društvenim mrežama vrti njegov hat-trick na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda u Ligi prvaka iz 2003. godine.

Međutim, utakmicu karijere Ronaldo je odigrao godinu kasnije. Već tada je ušao u probleme s povredama, pojavila se i bolest štitnjače zbog čega je počeo i da naglo dobija višak kilograma. Iz toga razloga ga mnogi danas zovu "debeli" Ronaldo. 

Probleme kroj koje je prolazio pokušali su iskoristiti Argentinci tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Poderana koljena, upitna fizička sprema, višak kilograma te ''nabrijani'' i mrski rival samo su neke od prepreka s kojim se suočio. 

Walter Samuel mu je skinuo dres, Javier Mascherano ga je provociro za kilažu, a Gabriel Hainze ga je "iznosio" s terena grubim startovima... Međutim svi ti pokušaji su bili uzaludni.

Ronaldo je kompletirao hat-trick. Osvetio se Argentincima na najbolji mogući način. Pokušali su da ga unište, ali on je bio neuništiv. Interesantno da je sve tri gola zabio sa bijele tačke. Primorali su ga da jedan penal i ponovi, međutim nije pogriješio. Završeno je 3:1.

Oglasi

Brazil je na Mundijal u Njemačku stigao kao glavni favorit predvođen Ronaldom, Ronaldinhom, Kakom i Adrianom, ali je zaustavljen u četvrtfinalu od Francuske koju je predvodio drugi fenomen - Zinedine Zidane. 

Ronaldu je poslije Njemačke karijera krenula silaznom putanjom. Od fudbala se oprostio 2011. godine. Tada je poslao poruku svim njegovim kritičarima jer nisu znali pravu istinu.

''Nisam nikad želio o tome govoriti. Čuvao sam istinu za kraj karijere. Ljudi koji su me ironično zvali debeljkom trebali bi se sramiti'', rekao je tada Ronaldo.

''Borim se već dugo vremena sa svojim tijelom. Oni koji me znaju, znaju istinu: Ne mogu se uspeti stepenicama bez osjećaja boli.''

''Zbog fudbala sam kroz život činio nevjerovatne žrtve. Nije mi žao. Bilo je to divno i uzbudljivo putovanje.''

U karijeri je igrao za Barcelonu, Inter, Real, Milan... Osvojio je sve osim jednog - Ligu prvaka.

Top Komentari

denimen9
Ronašu orginalnom uopšte ne treba liga prvaka, pored dva svjetska prvenstva i titule najbolje strijelca.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi