Niko kao Vieri nije opisao pravo lice Ronalda: "Igramo na Meazzi, pogledam na semafor, 41. minut..."

Kakvi su to majstori bili

Niko kao Vieri nije opisao pravo lice Ronalda: "Igramo na Meazzi, pogledam na semafor, 41. minut..."

E. Škorić

Italijanska Serija A ima bogatu historiju, oduvijek je imala zadiviljujuće rivalstvo i neusporediv broj velikih fudbalskih talenata. Juventus, Milan, Inter, Lazio, Parma, Fiorentina, Roma... Mnogi se odmah sjete "boljih vremena" i pomisle na fudbalsku romantiku s početka 2000-ih.

Osnovana 1929. godine, Serija A je jedna od najstarijih fudbalskih liga na svijetu. Decenijama su se vodile žestoke bitke na terenima Serije A između Juventusa, Milana, Intera i ostalih klubova, ali vrhunac je stigao početkom 2000-ih godina.

Tada se svijet divio italijanskom fudbalu, a najveći fudbalski majstori nastupali su upravo u timovima Serije A. Koliko su zapravo ti fudbaleri bili moćni, najbolje je opisao Christian Vieri. Legendarni napadač je i sam bio strah i trepet za sve protivničke odbrane, ali posebno priznanje odao je čuvenom napadaču koji je u dresu Intera radio čuda.

"Jednom kad smo igrali na Meazzi, pogledao sam prema semaforu i vidio da je 41. minuta. Prišao sam Ronaldu i rekao mu: 'Šta ti je? Da se nisi povrijedio?'. Taj čovjek je zabijao svako pola sata, bilo je čudno ako ne bi dao gol za 40 minuta igre", objasnio je Vieri, koji je nahvalio još dvije ikone Serije A.

"Kad Crespo dvije utakmice zaredom ne postigne gol, pitao sam ga je li sve u redu i da li mirno može da spava. Od napadača poput njega nipošto ne očekujete da prođe utakmica a da ne zabije gol. Kad bi Totti takođe imao utakmicu bez gola, morao sam da mu se javim i pitam ga da li ima neke privatne probleme, da li ga boli noga, da li je sve s njim u redu. Kada god pogledam strijelce, očekujem da vidim njih. Oni su nekada bili prvaci", dodao je Vieri.

Oglasi

Vieri je igrao za mnoge klubove u Seriji A, ali najveći je trag ostavio u Interu, mada je bio i član gradskog rivala Milana, te Juventusa, Atalante, Sampdorije, Fiorentine... U Seriji A je na 264 utakmice postigao ukupno 142 gola.

Ronaldo,Brazilac, bio mu je saigrač u Interu. Proslavljeni fudbaler je u Seriji A igrao još za Milan. Tu se nije dugo zadržao, ali je svejedno zabio 58 golova na 88 mečeva uz 12 asistencija. Igrao je za Barcelonu i Real Madrid, a prethodno je u Evropu prvi ptu došao iz Brazila u PSV.

Totti je pak ikona i Serije A i Rome kojoj je bio vjeran do samog kraja. Princ Rima je u Seriji A postigao čak 250 golova i upisao 162 asistencije na 618 mečeva.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Kada govorimo o Crespu, Argentinac je igrao za Parmu, Lazio, Inter, Milan i Genou, a ostavio je traga i u engleskoj Premier ligi nastupajući za Chelsea. U Seriji A je ukupno odigrao 340 utakmica, te je postigao 153 gola i dodao 32 asistencije.

Pored njih, Serija A je u svom zlatnom periodu imala još mnoge fudbalske majstore poput Zinedinea Zidanea, Andrija Ševčenka, Alessandra Del Piera, Adriana, Filippa Inzaghija, Paola Maldinija, Fabija Cannavara, Marcusa Thurama, Gianluigija Buffona, Dejana Stankovića, Andreu Pirla...

Top Komentari

user1698357855
Mozete li ikako precizirati, ko je zabio 58 golova u 88 utakmica za Milan ? Vieri i Ronaldo nisu sigurno.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi