Mirvić, Rožman i Ibričić dostavljaju izjave Disciplinskoj komisiji
Imali su iz FK Sarajevo mnogo toga reći glavnom sudiji meča Mateu Musi

Kakva će biti odluka?

Mirvić, Rožman i Ibričić dostavljaju izjave Disciplinskoj komisiji · Saznajemo

A. Beganović

Treće poluvrijeme prekinutog susreta Sarajeva i Borca nije još okončano. Naime, kako SportSport.ba nezvanično saznaje, Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine će danas i službeno zatražiti izjave od prvog čovjeka Sarajeva Ismira Mirvića, trenera Simona Rožmana i sportskog direktora Senijada Ibričića.

Komitet za Takmičenje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici je prekinuti susret četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Borca jednoglasnom odlukom registrovao službenim rezultatom 0:3.

Revanš susret četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Borca je prekinut u sudijskoj nadoknadi pri rezultatu 2:1 za goste. Naime, tokom cijelog susreta domaći su imali mnogo prigovora na dijeljenje pravde Matea Muse i njegovih pomoćnika, a sve je kulminiralo u 92. minuti kada je glavni sudija meča dosudio nepostojeći prekršaj u napadu fudbalera Sarajeva.

S klupe domaćeg tima su tada utrčali na teren, sukobili su se sa glavnim sudijom meča, te su poslali u svlačionicu svoje igrače, tako da susret zapravo nije priveden kraju.

Očekivano, susret je tako dobio i svoje treće poluvrijeme koje nije okončano ni sjednicom Komiteta za takmičenje i biće nastavljeno danas. Kako SportSport.ba neslužbeno saznaje iz Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine će danas i službeno tražiti od predsjednika Sarajeva, Ismira Mirvića, trenera Simona Rožmana i sportskog direktora Senijada Ibričića da se pismenim putem izjasne o događajima koji su se desili prije i nakon samog prekida meča.

Oglasi

Trener Sarajeva Simon Rožman je često burno reagovao na sudijske odluke

No, to nije sve, odnosno kako smo nezvanično saznali, izjave će Disciplinskoj komisiji morati dostaviti i ostali članovi FK Sarajevo koji su se našli na terenu prije nego li je susret prekinut i nakon toga.

Potom će biti zakazana sjednica Disciplinske komisije na kojoj će se na osnovu izjava službenih lica, dostupnih smimaka, te datih izjava aktera događaja i samog Disciplinskog pravilnika donijeti odluka o eventualnim sankcijama za Sarajevo i "optužene".

Teško je reći sa kakvim sankcijama će se suočiti, no Disciplinski pravilnik Sarajevu i licima od kojih su tražene izjave ne ide u prilog o čemu su bosanskohercegovački mediji već pisali, no svakako da ne treba prejudicirati prije nego li odluka bude donešena.

A, svakako će biti zanimljivo i vidjeti kakvu ocjenu za svoje dijeljenje pravde će dobiti Mateo Musa, te kakve će korake poduzeti Sarajevo nakon što se "spusti zavjesa" na ovaj slučaj.

Prvi čovjek FK Sarajevo Ismir Mirvić je imao šta za reći glavnom sudiji meča

Iz Sarajeva su su se juče oglasili službenim saopštenjem, a prvi čovjek kluba Ismir Mirvić je istakao da će na hitan sastanak pozvati čelnike ostalih klubova.

Oglasi

"Od 2021. godine sa entuzijazmom i željom da donesem nove standarde u bh. fudbal investiram u FK Sarajevo. Ako je za cilj otjerati ljude poput mene, moja poruka svima je sljedeća: „Pružam ruku svima u bh. fudbalu da pomognem na bilo koji način, bilo kojem klubu i ne samo u Premijer ligi BiH. Stavljam na raspolaganje sebe i sve svoje resurse kako bi istjerali istinu na čistac i odgovorne procesuirali u skladu sa zakonom.

Naša A reprezentacija ima probleme prouzrokovane od istih ljudi i to je javna tajna. Pozivam naše reprezentativce koji su svojim radom postali neovisni od bilo koga i dali sve što mogu dati za BiH da dignu glas i samo kažu istinu koja će pomoći boljoj budućnosti. Šutiti dalje znači da smo svi zajedno grobari bh. fudbala", izjavio je Predsjednik FK Sarajevo, Ismir Mirvić.

Kako Disciplinski pravilnik tretira prekid meča?

Disciplinski pravilnik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bavi se problematikom prekida utakmica u članovima 64, 65 i 66.

Član 64. Disciplinskog pravilnika tretira prekid utakmice od strane igrača ili sportskog radnika i u njemu se navodi:

1) "Ako igrač ili sportski radnik izazove prekid utakmice koja ne bude nastavljena, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od 3 do 12 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.

Oglasi

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi,biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 2.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM.

Član 65. Disciplinskog pravnilnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bavi se prekidom susreta od strane tima i u njemu se navodi:

1) "Ako je tim za vrijeme utakmice prouzrokovao nerede zbog kojih je utakmica prekinuta ili je napustio teren za igru, pa utakmica nije nastavljena, klub će biti kažnjen
oduzimanjem od 3 do 6 bodova, odnosno od 3 do 6 negativnih bodova i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi ili tim počini teži prekršaj, zbog čega je utakmica prekinuta i nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 6 do
12 bodova, odnosno od 6 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM."

Oglasi

Međutim, ni to nije sve, odnosno Disciplinski pravilnik u članu 66. bavi se nagovaranjem na prekid utakmice i u pomenutom članu stoji:

1) "Igrač ili sportski radnik koji nagovara tim da iz bilo kojih razloga napusti teren ili da ne započne igranje utakmice, biće kažnjen:

a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM,

b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi, biće kažnjen:

Oglasi

a) igrač, zabranom igranja od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM,

b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

3) Ako prihvate nagovaranje i teren napuste do četiri igrača, a ostali nastave igru, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od šest mjeseci do
godinu dana.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

4) Ako prihvate nagovaranje, pa teren napusti najmanje pet igrača, zbog čega se utakmica prekida, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od
godinu dana do dvije godine.

5) Ako se prihvati nagovaranje pa cijeli tim napusti teren, odnosno ne otpočne utakmicu, pa ista bude prekinuta, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 12 bodova
odnosno od 3 do 12 negativnih bodova.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1705610547
Sarajevo će biti kažnjeno oduzimanjem 6 bodova. Ibričić, Rožman 6mj suspenzije kao i Mirvić. Igrači koji su u tom trenutku igrali, godina zabrane igranja utakmica. Ovo je po članovima disciplinskog pravilnika. Nevjerovatna glupost na štetu kluba, samo da bi se oprali pred navijačima zbog loših rezultata.
6 3
juve10
Uzeti kalaš, pokucati na sjednicu. Bogami dragog, nikad više nikome naumpalo ne bi
0 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti