Ikona se crveni: Zbog njega su mnogi zavoljeli fudbal, a u 10. minuti ga čeka veliko poniženje

Navijači mu spremaju razočarenje

Ikona se crveni: Zbog njega su mnogi zavoljeli fudbal, a u 10. minuti ga čeka veliko poniženje

Edmir Škorić

Bio je veznjak plemenitog kova, jedan od najboljih u Evropi, dio generacije kojoj "niko ništa nije mogao", a sada će doživjeti veliku sramotu.

Mnogi će se sjetiti čuvene Milanove generacije koju je sa klupe vodio Carlo Ancelotti, a u timu Dida, Maldini, Nesta, Cafu, Seedorf, Pirlo, Ševčenko, Inzaghi, Kaka, Rui Costa... Ovaj potonji je glavni protagonist naše današnje priče.

Portugalski veznjak smatrao se jednim od najboljih ofanzivnih veznjaka na svijetu. Osvojio je Ligu prvaka s Rossonerima i u Seriji A odigrao 339 utakmica te postigao 42 gola uz 57 asistencija. Ima jedan gol i devet asistencija na 47 utakmica Lige prvaka.

Rui Costa je prethodno godinama bio član Benfice, svog matičnog kluba, a po završetku karijere u dresu Lisabonaca, postao je važan funkcioner. Posljednjih godina obnaša ulogu predsjednika kluba, no nakon neželjenih rezultata, postao je persona non grata.

Suprotno prošlosezonskim uspjesima, Benfica ove sezone nije uspjela ni na jednom polju, a strelice su bile usmjerene prema predsjedniku Ruiju Costi.

Oglasi

Prema vijestima O Jogo iz portugalskog tiska, navijači Benfice prosvjedovat će protiv Ruija Coste u 10. minuti sljedeće domaće utakmice protiv Brage.

U vijesti se navodi da će navijači Benfice pozvati predsjednika Ruija Costu, koji je također bivši igrač kluba, da podnese ostavku. "Odlazi", skandirat će mu navijači na stadionu, a izabrali su 10. minutu zbog broja koji je nekada nosio na dresu.

Benfica je ranije ispala u polufinalu portugalskog kupa od Sportinga, potom od Marseillea u četvrtfinalu Evropske lige, dok su prethodno grupnu fazu Lige prvaka završili na trećem mjestu. U prvenstvu imaju sedam bodova manje od gradskog rivala Sportinga i po svemu sudeći će ostati bez titule.

Susret Benfice i Brage igra se u subotu od 19 sati i tada će Rui Costa doživjeti nešto što nije nikada ranije tokom fudbalske karijere.

On je osim za Milan i Benficu, igrao još za Fiorentinu. Za Portugal je u 94 meča zabio 26 golova.

Oglasi

Dan nakon svoje posljednje profesionalne utakmice, Costa je predstavljen kao direktor fudbala u Benfici. Od 2020. godine je bio potpredsjednik lisabonskog kluba, a 9. oktobra prošle godine izabran je za predsjednika kluba. S 84,48 posto glasova pobijedio je kandidata Francisca Beniteza koji je dobio 12,24 posto glasova.

Tokom predizborne kampanje, Costa je obećao, među ostalim obećanjima, forenzičku reviziju klupskog SAD-a (još nije objavljena),reviziju statuta kluba (prvi prijedlog uprave, kritiziran od strane Komisije za reviziju statuta , stavljen je na raspolaganje 14. jula 2023. i otvoren je za raspravu i prijedloge poboljšanja od strane članova kluba), transparentnost u pogledu transfera, zadržavanje igrača "made in Seixal ", smanjenje broja igrača, maksimalnu platu za igrače i poboljšanja na stadionu Da Luz.

Tokom zimskog prijelaznog roka 2022.–23. , Costa je obećao da neće pustiti veznjaka Enza Fernándeza osim ako klub ne plati igračevu otkupnu klauzulu, ali Fernández je napustio Benficu putem pregovora 31. januara 2023., a Benfica je platila "posredniku". usluge" za transfer.

Nakon što je potpisao ugovor s Rogerom Schmidtom, Benficinim prvim trenerom koji nije Portugalac nakon Floresa, klub je osvojio Primeira Ligu 2022/23 , okončavši četverogodišnje čekanje na trofej, no aktuelna sezona je sve samo ne uspješna i Rui Costa bi vrlo lako mogao da postane bivši predsjednik kluba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi