Jedan od najvećih dragulja evropskog fudbala sinoć je plakao kao godina, cijeli stadion ga tješio

Mladom Portugalcu je bilo isuviše teško

Jedan od najvećih dragulja evropskog fudbala sinoć je plakao kao godina, cijeli stadion ga tješio

E. Škorić

Benfica se plasirala u osminu finala Evropske lige nakon što je u dva meča bila uspješnija od francuskog Toulousea. Po završetku druge utakmice, viđene su jako emotivne scene dok je njena mlada zvijezda na terenu stajala uplakana.

Nokaut faza evropskog takmičenja počela je sredinom februara. U Ligi prvaka završile su prve utakmice 1/8 finala, dok smo u Evropskoj ligi i Ligi konferencija već završili play-off fazu.

Dosta uzbuđenja bilo je u četvrtak navečer, a među timovima koji su prošli dalje i koji danas u žrijebu čekaju novog rivala je i Benfica. Lisabonci su na Da Luzu savladali as 2:1 Toulouse uz dva gola Angela Di Marije, a u Francuskoj je bilo neriješeno.

Neposredno nakon revanša, jedan igrač Benfice je briznuo u plač. Bio je to 19-godišnji Joao Neves, koji je prije nekoliko dana doživio veliku porodičnu tragediju.

Oglasi

Nakon duge borbe s rakom umrla mu je majka Sara. Navijači Benfice odlučili su mu iskazati podršku i skandirali su mu pjesme u čast. Nevesu su podršku pružili i klupski saigrači koji su ga nakon utakmice izgrlili. “Hvala”, napisao je Neves na InstaStoriesu, objavivši video s Benficinog klupskog računa.

Neves je za Benficu debitovao 30. decembra 2022. u utakmici protiv Brage (0:3), s 18 godina, tri mjeseca i tri dana. Od tada je odigrao 58 utakmica za Benficu u svim takmičenjima, postigao je tri gola i upisao tri asistencije.

Ugovor mu vrijedi do juna 2028. godine. Nevesova uloga u ekipi znatno je porasla kada je Enzo Fernandez prešao u Chelsea za više od 120 miliona eura. Sada je 19-godišnji Portugalac na meti velikana kao što su Manchester United, Bayern München i Newcastle United.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Benfica je i dalje u igri za portugalsko prvenstvo i nacionalni kup. U prvenstvu Benfica nakon 22 utakmice ima 55 bodova i nalazi se na drugom mjestu, jer je Sporting izjednačen po broju bodova, ali ima jednu utakmicu manje. Pitanje prolaska u finale portugalskog kupa također će se odlučiti između ovih lisabonskih momčadi.

A danas najkasnije u 14 sati portugalski velikan saznat će s kim će se sastati u osmini finala Evropske lige. Pored Benfice, dalje su prošli Roma, Milan, Sporting, Qarabag, Marseille, Sparta Prag, a u žrijebu su još West Ham, Brighton, Atalanta, Rangers, Liverpool, Villarreal, Slavia Prag i Bayer Leverkusen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi