Rumunija: Granitna odbrana recept za uspjeh

Reprezentacija Rumunije

Rumunija: Granitna odbrana recept za uspjeh

M. Šljivak

Fudbalska reprezentacija Rumunije će na Evopskom prvenstvu u Francuskoj nastupiti na svom petom turniru.

Iako su ranije generacije posjedovale nevjerovatan talenat i nekoliko vrhunski imena evropskog fudbala, Rumunija nikada nije otišla dalje od četvrtfinala.

Jedini plasman među osam najboljih selekcija Evrope ostvarili su na EP 2000. godine u Belgiji i Holandiji, ali ih je zaustavila Italija (2:0).

Nisu Rumunima bila dovoljna imena Gheorghea Hagija, Adriana Mutua, Viorela Moldovana, Dorinela Munteanua da odu preko Italije, kao ni ranijh godina kada su dres možda i najbolje generacije ikad na Euru 1996. godine nosili Gheorghe Popescu, Miodrag Belodedić, Dan Petrescu, Marius Lacatuš, Adrian Ilie uz već spomenute Hagija, Moldovana i Munteanua.

Nakon godina lutanja i slabih igara Rumunija se predvođena Anghelom Iordanescuom prošetala kroz kvalifikacije za prvenstvo Evrope.

Iako su završili iza Sjeverne Irske, Rumuni su u kvalifikacijama prikazali granitnu odbranu. Završili su kvalifikacije bez poraza i uz samo dva primljena gola.

Upravo će jaka odbrana biti glavna uzdanica ove selekcije i u Francuskoj. Javnost u ovoj zemlji polaže nade u drugi krug i ako je suditi prema proteklim utakmicama s Rumunima neće biti nimalo lako.

U ovoj selekciji vlada veliko zajedništvo. Za razliku od prethodnih, zlatnih generacija, ovaj tim ne sadrži velike zvijezde i to je možda ono što ovu selekciju čini izuzetnom.

Popis od 28 imena koji traže svoje mjesto na EP:

Golmani: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra).

Odbrana: Razvan Rat (Rayo Vallecano), Vlad Chirches (Napoli), Dragos Grigore (Al-Sailiya), Alexandreu Matel (Dinamo Zagreb), Valerica Gaman (Astra), Cristian Sapunaru (Pandurii), Cosmin Moti (Ludogorets), Steliano Filip (Dinamo Buckurest), Alin Tosca (Steaua Buckurest).

Vezni red: Gabriel Torje (Osmanlispor), Mihai Pintilii (Steaua Buckurest), Alexandru Maxim (Stuttgart), Alexandru Chipicu (Steaua Buckurest), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Lucian Sanmaertan (Al-Ittihad), Adrian Popa (Steaua Buckurest), Andrei Prepelita (Ludogorets), Adrian Ropotan (Pandurii), Andrei Ivan (Craiova), Nicolae Stanciu (Steaua Buckurest).

Napad: Bogdan Stancu (Genčlerbirligi), Claudiu Keseru (Ludogorets), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra), Ioan Hora (Pandurii).

Igrač u fokusu: Gabriel Torje (Osmanlispor)

Omaleni fudbaler turskog Osmanlispora Gabriel Torje jedna je od napadačkih uzdanica ove selekcije na EP u Francuskoj.

Visok je samo 167 centimetara, ali je nevjerovatno brz, što protivnicima stvara velike probleme. Od 2011. godine je član Udinesea, ali ga je italijanski tim zatim iz sezone u sezonu slao na posudbe.

Za reprezentaciju je odigrao 47 utakmica. Službeni debi je upisao 2010. godine u prijateljskom meču protiv Albanije, a postigao je devet pogodaka.

Vjeruje se da bi mu dobar nastup na Evropskom prvenstvu mogao donijeti novi transfer u timove iz najboljih liga.

Statistika:

Četiri nastupa na EP: (1984, 1996, 2000, 2008)

Najbolji rezultat: Četvrtfinale 2000. godine (Italija 2:0)

Najviše nastupa: Dorinel Munteanu (134)

Najbolji strijelci: Gheorghe Hagi, Adrian Mutu (35)

Raspored na EP:

10. juni - Francuska

15. juni - Švicarska

19. juni - Albanija

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije