Rumuni hvale Zmajeve i najavljuju tešku misiju za svog selektora u Zenici

Meč za dva dana

Rumuni hvale Zmajeve i najavljuju tešku misiju za svog selektora u Zenici

Eldar Ganibegović

Jučer su odigrane prve utakmice u B3 grupi Lige nacija. 

Naša selekcija je nekako izvukla bod u Helsinkiju protiv Finske (1:1) golom Smaila Prevljaka u nadoknadi meča, dok je Rumunija poražena u Podgorici od Crne Gore (2:0).

Naredno što očekuje našu selekciju je duel na Bilinom polju protiv Rumunije u utorak od 20:45, a mediji u ovoj zemlji, konkretno Digi Sport, najavljuju tešku misiju za izabranike Edija Iordanescua, te izdvajaju jedan segment u kojem je naša selekcija nadmoćnija od njih.

"Pažljiva analiza pokazuje da Bosanci imaju 14 igrača koji su ove sezone igrali kao starteri u najboljih 1 evropskih liga, prema UEFA koeficijentu.

S druge strane, Rumunija ima pet igrača, od kojih je samo jedan neprikosnoveni starter. Tačnije, trojica u Italiji - Vlad Chiriches, Razvan Marin i Valentin Mihaila, plus Denis Alibec i Alexandru Mitrita u Grčkoj.

Kada bismo istaknuli važnost prvenstava u kojima igraju bosanskohercegovački i rumunski igrači, protivnici bi nas u utorak bez pogovora nadmašili", stoji u tekstu Digi Sporta.

Oglasi

"Imena možda ne govore puno, ali bh. reprezentativci su ove sezone odigrali na visokom nivou", također se navodi.

Tako su izdvojili Radeta Krunića koji je s Milanom postao prvak Italije, Edina Džeku koji je s Interom bio drugi u Italiji te osvojio Kup i Superkup te zemlje, prvake Hrvatske s Dinamom Luku Menala i Amera Gojaka, Ermedina Demirovića, napadača Freiburga i druge. 

Selektor Rumuna na udaru nakon poraza: Ovo se nije dogodilo 46 godina

Nakon što smo mi s(p)retno remizirali kod Finske (1:1), uslijedio je meč u Podgorici između Crne Gore i Rumunije, a naše komšije savladale su Rumune rezultatom 2:0.

Rumunski mediji ovaj poraz opisali su kao sramotan, a na velikom udaru nalazi se i selektor Edi Iordanescu kojem je ovo bila prva takmičarska, nakon dvije martovske prijateljske, utakmica na klupi ove selekcije.

Rezultatom iz Podgorice Edi Iordanescu ušao je u crnu listu historije A reprezentacije Rumunije i postao tek četvrti selektor u 100 godina reprezentacije koji nije ostvario pobjedu u prve tri utakmice.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Prema We Love Stats, jedini treneri koji su do sada imali takav učinak bili su Liviu Iuga 1938., Jean Lapusneanu 1942., i Stefan Kovacs 1976. godine, prije 46 godina.

Prije poraza u Crnoj Gori, Rumunija je, s Edijem Iordanescuom na selektorskoj klupi, zabilježila poraz od Grčke 0:1, te remi u Izraelu 2:2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi