Na Kosovu su jednom riječju opisali UEFA-inu kaznu za Rumuniju

"Kazna" za rumunski nogometni savez

Na Kosovu su jednom riječju opisali UEFA-inu kaznu za Rumuniju

Edmir Škorić

Zbog incidenta sa nedavne utakmice kvalifikacija za Euro 2024. godine u Bukureštu, UEFA je kaznila Rumunski nogometni savez.

Rumunija je ranije ovog mjeseca pobijedila Kosovo sa 2:0, ali utakmica je bila prekinuta na skoro sat vremena zbog skandaloznog ponašanja domaćih navijača, koji su skandirali "Srbija, Srbija", ali posebno su privukli pozornost transparentom u bojama srpske zastave na kojem je pisalo "Kosovo je Srbija".

Na Kosovu su odmah uputili žalbu UEFA-i, koja je otvorila istragu povodom ovog slučaja, a danas je konačno objavljena i "kazna" za Rumune kao organizatore utakmice.

Rumunski nogometni savez kažnjen je s 52.000 eura, a osim toga prtoiv Andore 15. oktobra ulaz će biti jedino za djecu do 14 godina, dok će na svako desetoro djece biti i jedna starija osoba.

Mediji na Kosovu su razočarani, oni su se nadali da bi UEFA mogla mnogo žešće da kazni Rumune, očekivali su neki da bi Kosovo moglo dobiti utakmicu za zezelnim stolom službenim rezultatom 3:0.

Oglasi

Međutim, iz Evropske nogometne federacije bili su isuviše blagi prema Rumuniji. Kosovska Gazeta Express ponovno se prisjetila incidenata, a zatim ponudila i osudu o mjerama UEFA-e.

Citirani izvor je kaznu koju su dobili Rumuni nazvao "blagom". I definitivno imaju pravo da budu nezadovoljni konačnom kaznom jer je blago rečeno blaga.

Kosovo je izgubljenom utakmicom u Bukureštu praktično ostao bez šansi da se plasira na Euro 2024.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Trenutno je Švicarska prva sa 14, a Rumunija druga sa 12 bodova, Kosovo tek peto s četiri boda. U slučaju da je UEFA donijela odluku da Kosovo dobije za zelenim stolom, imalo bi sedma bodova, a Rumunija 9, tako da bi tada sve bilo otvoreno u borbi za plasman na Euro 2024.

Ovako, kada je već slučaj zatvoren, Kosovu ostaje žal, a Rumuni će se do samog kraja boriti za odlazak na smotru najboljih evropskih reprezentacija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti