Rival Zmajeva napokon dobio selektora: "Cilj je otići na Euro i biti prvi u Ligi nacija"

Rumuni potvrdili novog selektora

Rival Zmajeva napokon dobio selektora: "Cilj je otići na Euro i biti prvi u Ligi nacija"

E. Škorić

Bosna i Hercegovina će u trećem izdanju Lige nacija igrati u grupi 3 Lige B zajedno sa Finskom, Rumunijom i Crnom Gorom.

Utakmice se igraju u junu i septembru 2022. godine, a jedan od naših najtežih rivala, Rumunija, dobio je konačno i selektora.

Dugo su Rumuni tražili selektora, na kraju je izbor pao na Edija Iordanescua, bivšeg trenera Steaue Bukurešt.

Osim klauzula o povjerljivosti, ugovor se proteže na sljedeće dvije kvalifikacijske kampanje, Ligu nacija i Euro. Automatski će se produžiti.

Njegov glavni cilj je da izbori plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine, ali i da osvoji grupu u Ligi nacija.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Ovdje smo, ispred vas, da vam predstavimo novog trenera, Edija Iordanescua. Njegova je misija vratiti reprezentaciju u svjetsku nogometnu elitu.Važno je bilo njegovo trenersko iskustvo, analitički duh, poznavanje rumunskog nogometa, ali i činjenica da je radio s mnogima od sadašnjih reprezentativaca. Uvjereni smo da će izgraditi uspješan tim", saopštio je novost medijima predstavnik Rumunskog saveza Razvan Burleanu.

"Želim se zahvaliti svim ljudima u Savezu na ukazanom povjerenju. Osjećao sam se samouvjereno u svim raspravama. Također bih želio zahvaliti Mirelu i njegovom osoblju, ali i Cosminu Contri i njegovom osoblju. Iza sebe su ostavili jako dobre stvari. Njihov posao je bio dobar. Izgradili smo dobro okruženje za rad. Promovisali su mlade i talentovane igrače. Sretan sam i uzbuđen. Velika je odgovornost predvoditi Rumuniju, ali uvjeren sam da ćemo svi zajedno napraviti tim koji će nas učiniti ponosnim", rekao je Iordanescu
BiH je protiv Rumunije igrala četiri puta. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. Rumuni su slavili oba puta (0:3, 2:0), dok je u kvalifikacijama za EP 2012 jednu pobjedu odnijela BiH (2:1), a jednu Rumunija (3:0).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi