Rušila ga vlast, navijači davali krv da ga spase, a večeras slavi prvi plasman u Bundesligu

Union Berlin - klub koji je imao tešku historiju

Rušila ga vlast, navijači davali krv da ga spase, a večeras slavi prvi plasman u Bundesligu

E. Škorić

Kultni klub je konačno tamo gdje je odavno trebao da bude.

FC Uion Berlin je večeras odigrao 0:0 sa Stuttgartom i to je bilo dovoljno da ovaj klub po prvi put u svojoj historiji izbori Bundesligu.

Union Berlin je razigravao sa Stuttgartom za promociju u Bundesligu. Nakon 2:2 na stadionu Švaba, pred svojim navijačima su sačuvali mrežu i ispisali historiju. Ono što je sigurno, Bundesliga je dobila simpatičnog člana i ekipu koju će mnogi podržavati.

Kada pomislite na nogomet i Njemačku onda vjerovatno odmah pomislite na Bavarku i Bayern, Borussiju Dortmund, Bayern Leverkusen, Schalke, HSV ili Koeln.

Dakle, govorimo o klubovima koji su na raznim stranama Njemačke, ali ne dolaze iz Berlina. Grad velike i tmurne povijesti ima nekoliko nogometnih klubova, ali glavnu riječ vodi Hertha.

Hertha dolazi iz zapadnog i bogatijeg berlinskog predgrađa i igra na Olimpijskom stadionu koji je izgrađen 1936. godine. Ponos istoka, na drugoj strani, Union Berlin.

Klub datira još od 1906. godine i zvao se najprije FC Olympia Oberschöneweid, potom se zvao SC Union Oberschöneweide, a nadimak "Schlosserhungs" dolazi zbog plavih dresova koji su ilustrirali uniformu lokalnih radnika u fabrikama. Također, poznat je i pod nadimkom "Di Eisernen" odnosno "Željezo".

Nakon Drugog svjetskog rata okupatorske snage zahtijevale su raspuštanje svih njemačkih organizacija, uključujući nogometne klubove, što je naravno pogodilo i Union.

Poslije nekoliko promjena imena, FC Union je reformiran u crveno-bijelu opremu 1966. godine tokom sportske rekonstrukcije Istočne Njemačke. Godine 1968. pobijedili su u Kupu Istočne Njemačke, savladavši FC Carl Zeiss Jenu sa 2:1. To je i danas najveći klupski trijumf i jedini trofej.

No, Union se suočavao sa 'višom silom' u vidu kluba koji je iza sebe imao - državu. Union Berlin je ustvari bio antirežimski klub, a to je uvijek teško i nezahvalno.

Berliner Dynamo je bio mali i ozloglašeni klubić iz Berlina, ali je 1954. godine tadašnjim gigantima Istočne Njemačke, Dinamu Dresdenu, odnosno igračima i trenerima istog, naloženo da se presele u glavni grad kako bi pojačali Berliner Dynamo, koji je ubrzo postao rival Union Berlinu.

Taj tim su podupirali vladini službenici, pa je prijećeno sudijama na utakmicama, protivnički igrači su se često bojali pobijediti i Union Berlin doslovno nije imao šansi pored ovakvog rivala u gradu.

Dynamo je osvojio deset uzastopnih naslova lige od 1979. do 1988.

Cijelo to vrijeme, Union se odupirao, redovito je privlačio 20.000 navijača na utakmice. Često je dolazilo i do sukoba između navijača Dinama i Uniona, s tim da je bilo i brutalnih premlaćivana Unionovih navijača, koji nisu imali nikakvu zaštitu, za razliku od navijača Dynama.

Tako je godinama Union bio žrtva državnog projekta u vidu nogometnog kluba Dinamo Berliner, a zanimljivo da je tek 27. januara 1990. godine odigrao prvi meč protiv "pravog" gradskog rivala - Herthe. Bilo je to 79 dana nakon pada Zida.

Union Berlin se nastavio grčevito boriti, bez podrške, prolazio je teške trenutke, a 2004. godine klub je ponovo bio na rubu propasti. Tada je Njemački savez tražio jamstvo od 1.5 miliona eura, pa su navijači pokrenuli kampanju pod nazivom "Krv za Uniju", gdje su doslovno darovali krv kako bi zaradili novac za opstanak kluba.

Onda je 2008. godine krenula ručna obnova stadiona. Oko 2.500 navijača Uniona je doslovno zasuklo rukave i počelo da radi na obnovi stadiona. Te sezone je Union Berlin osvojio 3. Bundesligu i dolazi u 2. Bundesligu.

Obnovljeni Stadion An der Alten Försterei (stadion u staroj šumarskoj kući) ima 22.012 mjesta i stvara poprilično bučnu atmosferu.

Nakon godina provedenih u Cvajti, Union Berlin se plasirao u Bundesligu i nema sumnje da će mnogi neutralni navijači da ih podrže.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Inače, FC Union Berlin je klub kojim vlada ulica. Ovaj bivši drugoligaš pripada svojim članovima, a njegov predsjednik Dirk Zingler još i danas utakmice radnije gleda s navijačke tribine nego iz lože. Klub je talac svojih navijača, koji su ga već u nekoliko navrata spasili sa gore spomenutom akcijom darivanja krvi.

Top Komentari

Mislim da bi se mogla napisati slicna prica o danasnjem Velezu, da nije dansnji fanatika sigurno da danas Veleza ne bi bilo.
16 0
19211921
konacno super tekst na ss. naprijed union!
13 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi