S 14 godina postao otac, jedna mu je noga kraća od druge, a danas je zvijezda Premier lige

Wesley Moraes je preko trnja stigao do zvijezda

S 14 godina postao otac, jedna mu je noga kraća od druge, a danas je zvijezda Premier lige

E. Škorić

"Kada se rodilo prvo dijete, rekao sam sebi da moram sve uraditi da postanem nogometaš".

Napadač Aston Ville Wesley Moraes prerano je postao otac. S 14 godina je dobio sina, a to mu je kasnije pomoglo da brže sazrije i ujedno ga natjeralo da postane profesionalni nogometaš. Ipak, morao je da zarađuje, a šutiranje lopte djelovalo je kao najbolji mogući scenarij. Uz dosta poteškoća, uspio je. Počelo je od Atletico Madrida, gdje je odradio samo jedan trening, potom šest proba...

"Haha, pa bio sam mlad", uz smijeh Wesley novinaru prepričava kako je tako rano postao otac.

S prvim timom Atletico Madrida je kao dijete trenirao.

"Pomalo sam se bojao Diega Coste, Mirande i Raula Garcie jer sam bio dječak koji je trenirao s njima. No, bilo je nevjerovatno".

Wesleyjev otac preminuo je kada mu je bilo samo devet godina. "Kada je on umro, bilo je teško jer smo ostali ja, moja braća i mama, koja je radila i kojoj nije bilo lako izdržavati nekoliko djece. Kad god sam završio trening, prvu nju nazovem. Učinila je sve kako bi mi pomogla da postanem igrač, tako da i danas prvo nju nazovem kada dođem kući".

"Prvo sam dijete imao kad sam imao 14 godina. Bilo je teško jer sam u to vrijeme počeo profesionalno da igram nogomet. Morao sam raditi danju, a onda ići na treninge navečer", ispričao je Brazilac.

"Sa 16 godina dobio sam drugo dijete. Kada se rodilo drugo dijete, rekao sam sebi: 'Moraš uspjeti, moraš postati nogometaš'. Učinio sam sve da postanem igrač, da zarađujem i da moja djeca imaju ono što ja nisam imao", iskren je golgeter Aston Ville.

"Kad god igram, razmišljam o svojoj djeci, majci, porodici, svima...", jasan je Wesley.

Wesleyju je sat otkucavao. Morao je da odluči - ići naprijed u želji da postane nogometaš ili se jednostavno negdje u Brazilu zaposliti kako bi izdržavao porodicu. Otišao je u Španju na šest mjeseci, ali nije uspio da ostane u Atleticu.

"Išao sam zatim u Francusku, pa Slovačku, promijenio sam šest timova, ali morao sam naći klub koji me želio. Mislio sam iskreno da više ne želim da igram nogomet i da je to gotovo, a onda sam dobio priliku. S 19 godina zaigrao sam u Trenčinu".

"Bilo je teško prvih nekoliko sedmica, bilo je jako hladno i misim da je snijeg padao prva tri mjeseca kada sam bio tamo. Doašo sam iz Brazila i nisam mogao da shvatim da je tako teško igrati nogomet u nekom zemljama. Temperature su bile niske, nisam navikao na takvu hladnoću", prisjeća se.

Pretvorio se iz veznog igrača u napadača.

"Kad igrate u veznom redu, morate razmišljati brzo i tada sam prešao da igram kao napadač, ali nastavio sam brzo razmišljati".

Onda je zablistao u Club Bruggeu i sa 19 golova privuko pozornost Aston Ville, u kojoj igra sjajno ove sezone.

Desna noga mu je gotovo tri centimetra kraća od lijeve. No, ni to ga nije spriječilo.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Ne znam što bih mogao reći", nasmijao se. "Otkad znam za to, ne osjećam nikakve bolove. Navikao sam se, nadam se da mi to neće nikada smetati".

Wesley ima četiri gola na osam mečeva u Premier ligi ove sezone i sa 22 godine nazire se ozbiljna karijera, a sve je počelo rođenjem sina u 14. godini, smrti oca, brazilskom neimaštinom i surovoj hladnoći Trenčina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi