S 21 godinom igrao na livadama, a večeras kao jedan od najboljih strijelaca Lige prvaka na Anfieldu

Kako je moguće da ga niko ranije nije primijetio?

S 21 godinom igrao na livadama, a večeras kao jedan od najboljih strijelaca Lige prvaka na Anfieldu

Edmir Škorić

Moussa Marega večeras predvodi Porto na Anfieldu u meču četvrtfinala Lige prvaka protiv Liverpoola.

Marega ima 27 godina i fudbalski put je počeo u Francuskoj iako je porijeklom iz Malija, za koji nastupa od 2015. godine.

Prije sedam godina je nastupao u šestoj ligi Francuske za Evry, a život je toliko nepredidljiv da će danas biti učesnik jedne četvrtfinalne utakmice Lige prvaka i sa šest pogodaka je drugi najbolji strijelac Lige prvaka.

Nakon Evryja igrao je u Le Poire-sur-Vieu, Amiensu, Esperanci u Tunisu, a u Portugalu je bio član Maritima sada je u Portu.

S 13 godina se s majkom preselio u malo mjesto gdje je igrao za Every. Tamo je kao jako talentovan dječak nastupao za omladinske selekcije, pa je dobio šansu u prvom timu. Imao je težak put, potječe iz siromašne porodice, no kako to obično biva - kada se dovoljno potrudiš, onda dobiješ ono što želiš.

Mada, nikome nije jasno kako je moguće da takav talent poput Marege nije zapažen ranije? 

"Bio je to mladić iz mog susjedstva koji je trebao finansijsku pomoć, pa sam ga imenovao za vaspitača u fudbalskoj školi da bi mogao da dobije nešto novca", kaže Foued Mabrouk, njegov bivši trener u juniorima Evryja i šef obuke u AS Evry.

"Nogomet mu je omogućio da izbegne probleme. Želio je uspjeti i probiti se na najvišem nivou za svoju majku. Ovde ga niko nije primijetio. Kao dokaz, nije imao izbora u omladinskim timovima u Esonu", priča Foued.

Malijac nikada nije zaboravio tinejdžerske godine, čemu svjedoči gest da je u duelu Porta i Rome 6. marta platio sve troškove putovanja i smještaja za 24 djece i šest vaspitača iz Evryja i Courcouronnesa.

"Uvijek navodim Moussu kao primjer svojim igračima, morate vjerovati u svoje snove i težiti ka njihovom ostvarenju", zaključuje Foued Mabrouk.

S 21 godinom je igrao u niželigaškoj, regionalnoj ekipi u Francuskoj, pa se mnogi pitaju zar je moguće da već tada nije bio u nekom od timova iz Lige petica i zar je moguće da je toliko vremena bilo potrebno da ga neko uoči.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

I dok većina djece odustane u tim godinama kada vide da "nema hljeba", ali oni uporni, istrajni, puni vjere ne odustaju i ne žele da odustano od snova, koji se, prije ili kasnije, ostvare. Ako ništa, bar si probao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi